לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
כרך ל"ט - חוברת 1
דצמבר 2024
לחוברת הקודמת
לפי מדיניות אתר ״שיחות״ המאמרים בחוברת זו יהיו זמינים להורדה לאחר שנה ממועד פרסום החוברת
"צָפוּן בעתיד שטרם אירע" מחשבות על אי־ליניאריות, אי־רציונליוּת, והמציאות האולטימטיבית של השעה (עמ' 14-6)
אבנר ברגשטיין
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
עבודות מקוריות:
חשיבתו הרדיקלית של ביון, והזיקה שלה לתובנות עכשוויות מתורת הקוונטים, מדגישה את סִיבּוּכִיּוֹתָהּ האין־סופית של המציאות, שלעולם נותרת מעבר להשגה האנושית. לצד זה, העמקת היכולת להיות במגע אמיתי עם המציאות, על אף הכאב הכרוך במפגש זה, היא במהות העבודה האנליטית. לחילופין, סילוף, הפניית עורף למציאות ונהִייָה אחר תחליפים כוזבים, עומדים בבסיס כל סבל וחולי. בניסיון להרחיב את האפשרות לשאת את המפגש עם המציאות, ואת תנועת החיים האין־סופית אל עבר הלא־נודע, ביון מציע אופן הקשבה השואף לחלץ אותנו מאחיזה הלוצינטורית בלוגיקה של ה- mind המודע, של מצב העֵרוּת התָחוּם בְּחשיבה סופית, ולתת דרור לדמיון — כך שנוכל לפגוש לוגיקה אחרת, לא רציונלית, או אולי 'אנטי־רציונלית'. עבודת האנליזה היא איפוא לא רק חשיפת מחשבות הטמונות בעבר, אלא גם הרחבת הנפש ושִכְלוּלה, כך שתחולל ותגלה מחשבות חדשות הצפונות בעתיד.
עקרונות הפרוטוקול לקליטת ילדים החוזרים מהשבי תכנון מול מציאות (עמ' 21-15)
ד״ר רוית רובינשטיין, ד״ר יעל שובל־צוקרמן, עוזי בכור, מאיה פיינהולץ קליין, ד״ר ים קוטאי, ד״ר לוסיאן טצה־לאור, ד"ר לאה שלף
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
עבודות מקוריות:
במתקפת חמאס ב־ 7/10/2023 נחטפו לעזה מאות ישראלים, ובהם כ־ 40 ילדים בני 7 חודשים עד 18 שנים. בנובמבר 2023 הושבו לישראל מרבית הילדים שנחטפו לשבי, במסגרת הסכם הפסקת אש וחילופי שבויים בין ישראל ובין חמאס. על צה"ל הוטלה משימת קליטת השבים מידי הצלב האדום והעברתם לצוותי הרפואה בבתי החולים, כאשר חיל הרפואה ומערך ברה"ן (בריאות הנפש) מובילים את הפן הרפואי והרגשי של תהליך הקליטה והליווי. ליווי חזרת השבים לישראל והמפגש עם המשפחות היוו אתגר משמעותי עבור הצוותים הקולטים, זאת בשל התקדים ההיסטורי הכרוך בדבר, מיעוט החומר המקצועי שנכתב בנושא, ובשל הרגישות העצומה הכרוכה בשובם של ילדים פדויי שבי. מטרת המאמר הנוכחי היא לתאר את ההכנות לקליטת הילדים במטרה לתת מענה מיטבי לצורכיהם הפיזיים והרגשיים במעמד הקליטה, כמו גם לתאר את תהליך קליטת הילדים בפועל והתובנות שנלמדו במהלכו. הפרוטוקול שעומד במרכזו של מאמר זה גובש ביחידה לתגובות קרב, תוך יישום עקרונות מקצועיים מרכזיים, לרבות הערכה נפשית ראשונית, חיבור למשאבים אישיים, משפחתיים וקהילתיים ולצוות הרפואי, לצורך המשך טיפול בבתי החולים. קליטת הילדים היתה מאתגרת מאחר שמעֵבֶר להתמודדות עם השבי ותנאיו הקשים, הם למדו מייד עם שובם לארץ על אובדן של אחד או יותר מבני המשפחה, ולפעמים היה זה הורה. זאת בנוסף לאובדן הבית הפיזי והפגיעה בקהילה שממנה הגיעו. עם תחילת תהליך הקליטה אשר נמשך שבעה ימים, התבצע תהליך תחקור ולמידה יומי, אשר איפשר מענה מדויק יותר לצורכי הילדים השבים ארצה מהשבי. ההכנה המוקדמת של הצוות הרפואי והפסיכולוגי, כבר בנקודת הקליטה למיגוון תרחישים, איפשרה לרכך את המעבר מהשבי חזרה למציאות בארץ, בתמיכה והכלה של התגובות השונות ולהכין את הילדים לפגישה עם המשפחות ולקליטתם ולטיפול בהם במרכזים הרפואיים.
אשמת לחימה — מחשבות על טיפול באשמה נלווית לטראומה אצל לוחמים (עמ' 29-22)
יוסי מיץ
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
עבודות מקוריות:
רגש אשמה הוא תופעה נפוצה בקרב אנשים שחוו אירועים טראומתיים, על אף היותם קורבנות בעצמם. גם לוחמים שחוו במהלך לחימה אירועים בעלי פוטנציאל טראומתי, חווים לעתים קרובות תחושות אשמה סביב תפקודם באירועים, תגובתם הרגשית או עצם העובדה שנשארו בחיים. במאמר זה אסקור את הרקע התיאורטי לקשר בין רגשות אשמה לטראומה, בהגות הפסיכואנליטית וכן מנקודת המבט של פסיכולוגיה קוגניטיבית. אתייחס למאפייני אשמה נלווית לטראומה אצל לוחמים, ואציע המשגה חדשה — 'אשמת לחימה' אשר מבטאת את החוויה הייחודית באירועים טראומתיים במהלך לחימה. בנוסף להתבוננות התיאורטית, אציג תיאורי מקרה מהתערבויות קבוצתיות לעיבוד תקופות לחימה שעסקו בתחושות אשמה, ואתייחס להשפעות המושג על הפרקטיקה הטיפולית.
חידת הגוף־נפש: בין יחס סזוריאלי לפסיכוסומה הקרועה (עמ' 38-30)
ד"ר אליס בר נס
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
עבודות מקוריות:
המאמר דן בכאב פסיכוסומטי מהפרספקטיבה של סזורת גוף־נפש. הפרדיגמה של התמרת סבל נפשי לכאב גופני נידונה כבעלת ערך למצבים קליניים רבים, אך גם כמכחישה את ההבנה הסזוריאלית. במאמר אתמקד במצב קליני ייחודי של מטופלים אינטליגנטיים וחיוניים, שאינם סובלים מקושי במנטליזציה. מטופלים אלה נעזרים בטיפול, אך הסימפטומים הגופניים מתמידים. טענתי העיקרית היא שמדובר בהתמוטטות קדומה שממשיכה להתרחש בערוץ הגופני כשהסזורה בפסיכוסומה של התינוק הפכה לתהום. הגוף מכיל את הייסורים הראשיתיים והשיגעון, ובכך מגן על ה-mind שממשיך בדרכו ההתפתחותית. ניתוח של מקרה קליני מעלה שקבלת מציאות הסזורה יכולה לסייע למטופלים אלה בהחזקה ובצמיחה אישיותית, למרות הפיצול המייסר בפסיכוסומה.
"זולתעצמי וירטואלי" כמצפן לריפוי (עמ' 46-39)
אורית ונטורה חן
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
עבודות מקוריות:
כוח הריפוי לפי פסיכולוגיַת העצמי מצוי במטופל, והמטפל, באמצעות המעשה הטיפולי, חובר אליו ולכוח החיים המצוי בקירבו ומחייה אותו. במאמר ארחיב טענה זו ואציג פונקציה פנימית המצויה באדם כגורם ראשוני, אימננטי, רוחני, השואף לבריאות, שאכנה זולתיותעצמית וירטואלית. דימוי ידע זה של כוח פנימי יוצג כמעין מצפן לריפוי וכגורם שתר אחר ספקֵי צורכי עצמי בטרם הם זמינים לאדם באופן ממשי. דוגמה מהספרות ותיאור מקרה ידגימו מפגש של נוכחות ‘מותאמת אישית’ ייחודית, וחיבור למקור אנרגטי או רוחני של כוחות אינטרינזיים מכווני־ריפוי.
בימוי ותצורות של חזרה בחדר הטיפול הפסיכואנליטי (עמ' 54-47)
ד״ר ורדה בלונדר
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
עבודות מקוריות:
מאמר זה עוסק באפשרות התרומה של מטאפורת הבימוי לחדר הטיפול תוך הישענות על הנחת היסוד שבחדר זה מתגלות ומשוחקות הדרמה הפנימית של הסובייקט ודרמת היחסים. מכך אפשר להשוות, במידה מסוימת, את חדר הטיפול לחדר החזרות שבו עובדים הבמאי והשחקן. במאמר אחשוף את השימוש הנרחב במושגים דרמטיים ותיאטרוניים בפסיכואנליזה ואציע שמטאפורת הבימוי עשויה לפתוח פתח להתבוננות על הדרמה שבסיטואציה הטיפולית. המטאפורה תוצג ככזו המחדדת את ההזדמנות להפוך תצורת חזרה אחת — החזרה הכפייתית (repetition) - לתצורת חזרה אחרת (rehearsal). יובאו הדגמות מהקליניקה וכן רעיונות מעולם הבימוי.
היות 'ללא תשוקה' (עמ' 62-55)
מיכל ארוך תמיר
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
עבודות מקוריות:
בקיץ 2021 נפלה בחלקי הזכות להתחיל לעבוד עם ד"ר תומס אוגדן. לאורך המפגשים עמו, הלכה והתגבשה בתוכי הבנה עמוקה של הרעיון של ביון (1) על היות 'ללא תשוקה' (‘no desire') בחדר הטיפול. במאמר זה אנסה לנסח באופן בהיר ונגיש כיצד רעיון זה של ביון עשוי לסייע לתהליך הטיפולי. אראה כיצד מול סבלו של המטופל מתעוררת בנו תשוקת ריפוי, אשר עלולה לפגוע בתהליך הטיפולי. אסביר מדוע, לפי ביון ואוגדן, היכולת שלנו כמטפלים להשהות תשוקה זו עשויה לסייע למטופל לחיות את חייו באופן מלא וחי יותר. אדגים דרך אילוסטרציה קלינית כיצד ניתן לעשות שימוש במושג זה בטיפול.
התמוטטות הדיסוציאציה כמאפשרת 'היות' של המטפל עבור המטופל (עמ' 71-63)
ד"ר נחמה אורדע
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
תיאור מקרה:
בעקבות ההבחנה של וויניקוט בין 'היות' (being) לבין 'עשות' (doing), ועיסוקו במושג הדיסוציאציה, אדגים בעזרת מקרה שבטיפולי כיצד השראת ההתערבות המשחקית־יצירתית של וויניקוט, לצד 'רגע' בהדרכה, עזרו לי לצאת מדיסוציאציה שהתקיימה בתוכי לעבר עמדת 'היות'. בעזרת הדוגמה הקלינית, המנכיחה את רגעי קריסת היכולת הנקבית/האִמהית/טיפולית ל'הכלת ניגודים והבדלים', אדגיש את הרחבת יכולת המטפלת (ובהמשך יכולת המטופל) לנוע באופן דיאלקטי ולא דיכוטומי.
פסיכותרפיה בזיקנה — העושר והאתגרים בראי התיאוריה והמחקר (עמ' 78-72)
ד"ר דניאלה איזנברג־שפרן
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
מדור מחקר בפסיכותרפיה:
מדור מחקר מארח את ד"ר דניאלה איזנברג־שפרן, ראש התוכנית לפסיכולוגיה קלינית של הבגרות והזיקנה וראש מרכז קמה לטיפול, ייעוץ והכשרה למזדקנים ולמשפחה הרב־דורית במרכז האקדמי רופין. ד"ר איזנברג־שפרן תסקור את הצרכים הנפשיים, מאפייני הרווחה הנפשית והפסיכופתולוגיה בזיקנה. בהמשך לסקירה זו, ייסקרו מודלים ותֵמות מרכזיות בתחום הפסיכותרפיה בזיקנה. דגש מיוחד יושם על טיפול קבוצתי מבוסס קשיבות, והצצה לטיפול בין־אישי ממוקד בזיקנה שנחקרו במרכז האקדמי רופין.
על מחקר ואתיקה בתחום בריאות הנפש: המחקר של רוזנהאן כמשל (עמ' 84-79)
ד"ר יעקב מרגולין, פרופ' אליעזר ויצטום
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
מדור אתיקה ומשפט:
ב־ 2023 מלאו יובל שנים לפרסום המחקר המפורסם של דייויד רוזנהאן, שתיאורו הובא מעל דפי כתב עת מדעי יוקרתי ביותר. לתוצאות ניסוי זה נודעו השלכות מרחיקות לכת בתחום האבחון והסיווג של ההפרעות הנפשיות, ולאלה היתה השפעה גדולה מאוד על הפסיכיאטריה האמריקאית ואף העולמית. מאמרו של רוזנהאן המשיך להיות מצוטט וממצאיו הוצגו כהוכחה ניצחת לכשלֵי הפסיכיאטריה. בשנים האחרונות התברר שמחקר מפורסם זה אינו אלא מקרה מוצלח במיוחד של תרמית מדעית. ברשימה זו נתאר את הניסוי והשלכותיו, תוך הדגשת הצורך לשקול ולהעריך בזהירות מרבית ממצאים מחקריים "פורצי דרך", שמתפרסמים חדשות לבקרים, גם בתחום בריאות הנפש והטיפול הנפשי.
חלימה וחשיבה \ רוזיני ג'וזף־פרלברג (עמ' 88-85)
הדר קמפינסקי שוייצר
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
על רוחב הלב \ אדם פיליפס, ברברה טיילור (עמ' 91-88)
שני להבי אליאלי
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
אהבת־אמת כאהבת האמת \ מירב רוט (עמ' 92-91)
רוני אלפנדרי
כרך ל"ט, חוברת 1
2024
פעם בלעתי ציפור \ אורנה וייס (עמ' 94-92)
ידידה טורקניץ'
כרך ל"ט, חוברת 1
2024