לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ג' - חוברת 2,
מרץ 1989
לחוברת הקודמת
כרך ג', חוברת 2, 1989
מבוא לעיון בכתבי ז'אק לאקאן ושאלת "מיהו אנאליטיקאי"
ברכה אטינגר ליכטנברג
כרך ג', חוברת 2,
1989
באמצעות עיון כרונולוגי אך סלקטיבי במאמריו של לאקאן, נסקור בחלקו הראשון של המאמר את היקף מפעלו התיאורטי ונציג מרעיונותיו המרכזיים. כמו כן נסקור את קורות חייו, ובמקביל את השינויים שחלו בתפיסת הפסיכואנאליזה בצרפת ובמבנים החברתיים העוסקים ביישומה המעשי ובהפצתה. שינויים אלה קשורים ישירות לז'אק לאקאן, וממשיכים בהשראתו עד היום.
חלקו השני של המאמר יעסוק במצבה של הפסיכואנאליזה בצרפת של ימינו, לאחר מותו של ז'. לאקאן. למאמר זה שני יעדים כלליים ושני יעדים ספציפיים:
א. לתת בידי הקורא מעין מפה שתאפשר לו התמצאות מסויימת בהתפתחות החשיבה הלאקאניאנית, ואשר איתה יוכל לגשת לקריאה במקור.
ב. לאפשר לקורא להתמצא בעולם המורכב של הפסיכואנאליזה בצרפת כיום.
ג. לשמש כהקדמה לקריאה ב-"הסמינר השני : האני בתיאוריה של פרויד ובטכניקה של הפסיכואנאליזה" (1) שקטע ממנו: " הקדמה לאחר הגדול " יתפרסם ב"שיחות".
ד. לשמש כהקדמה לקריאה ב"פתח דבר" של המאמר "הפונקציה והשדה של המבע ושל השפה בפסיכואנאליזה" (2) שיתפרסם ב"שיחות".
על מנת לשרת את היעדים הללו –
I. נתעכב על מספר מושגים תיאורטיים:
האני, האחרים, המישור של המדומה. האני-המדבר, האחר-הגדול, המישור של הסמלי.
ההעברה, המבע, השיח, השפה, האיווי (התשוקה), ה"סכימה L", "שם-האב", הפאלוס הממשי, "שלב הראי".
II. נתעכב על תקופת שנות החמישים-השישים, ועל שנות השמונים.
הורדת המאמר
העברה נגדית ותיסמונת פוסט-טראומתית
פרופ' ג'קוב ד. לינדי
כרך ג', חוברת 2,
1989
תרגום : ד"ר אריק שלו
המאמר הנוכחי בוחן כמה מבעיות ההעברה הנגדית בטיפול פסיכותרפויטי בוותיקי-קרבות מווייטנאם הסובלים מתיסמונת פוסט טראומתית. הוא נכתב במסגרת של פרוייקט טיפולי שיטתי אשר תואר בהרחבה בספרנו Vietnam, A Casebook (1). בנוסף לדוגמאות קליניות, יכלול המאמר סכימה מארגנת של תגובות ההעברה הנגדית המופיעות בטיפול בניצולי אירועים טראומתיים קשים. כמו-כן נשווה את תגובותיהם של המטפלים בפרוייקט הטיפולי הנוכחי לתגובותיהם של מטפלים שטיפלו בניצולי אסונות אחרים.
הורדת המאמר
אישיות מרובת פנים: הערות על אבחון, טיפול ורגשות המטפל
ד"ר אלי זומר
כרך ג', חוברת 2,
1989
תהליך האבחון של החשודים כסובלים מאישיות מרובת פנים (multiple personality) דורש שימוש בהיפנוזה כדי להתגבר על חוסר הידיעה הדיסוציאטיבי של האישיות המרכזית. על אסטרטגית הטיפול לשאוף למצב שבו תרכך האישיות את חומות הדיסוציאציה שבין פצליה כך שתתאפשר חוויה אינטגרטיבית יותר של רגשות מאיימים. העבודה עם חלקי האישיות במסגרת השעה הטיפולית מציבה בפני המטפל אתגר מיוחד במינו. חלקים אלה מופיעים לעתים במצב סומנמבוליסטי ויוצרים רושם של אדם ער. המטפל ניצב איפוא, בפני פצלי אישיות אוטונומיים הנוטים להתפרש על פני מרחב ניכר של גילים, מצבי אפקט, טיפוסי אישיות ודרגות פסיכופאתולוגיה. מאמר זה מציע סימני עזר לזיהוי ההפרעה, דרכים לשיפור אמינות האבחון, דן בדילמות הטיפוליות שמקרים אלה מציבים בפני המטפל, ומתאר שיטת טיפול המחייבת גמישות סגנונית ואישית. המטפל חייב לפגוש את האישיות המטופלת על כל פניה ולהציע טיפול ראשוני המתאים לכל פצל. המאמר דן בקושי הרגשי המתעורר בטיפול בהפרעה זו ומאייר את טיעוניו בתיאור מקרה.
הורדת המאמר
כאשר אוזל כוחן של מילים (שילוב שיאצו כאמצעי אסטרטגי בפסיכותרפיה)
ד"ר זאב ברגמן , תמר ברגמן , ד"ר אלי ויצטום
כרך ג', חוברת 2,
1989
לעתים מגיע הפסיכותרפיסט לקצה גבול יכולתו הטיפולית כש"אוזל כוחן של המילים". הוא מנסה להשתמש באמצעים טיפוליים שונים אך נתקל בקיר אטום וחש שאולי המקרה בלתי ניתן לטיפול. המאמר הנוכחי מצביע על כך שבמקרים מסויימים, כאשר הפסיכותרפיה הוורבלית אינה נושאת פרי, עדיין עומדים לרשות הפסיכותרפיסט כלים ואמצעים נוספים שאותם הוא יכול לשלב בטיפול, כדי לפרוץ את המחסום שנוצר. כלים אלה יכולים להיות פסיכודרמה, טיפול בתנועה או בריקוד ועוד. במאמר שלפנינו הכלי הנוסף הוא טיפול בשיאצו, ששילובו במקרים מסויימים הביא לפריצת הדרך המיוחלת והחזיר גם למילים את כוחן.
הורדת המאמר
תסביך שמשון – החזרה הכפייתית על חווית הבגידה והזעם
ד"ר אילן קוץ
כרך ג', חוברת 2,
1989
השוואת סיפור חייו של מטופל בן זמננו לקורותיו של שמשון המקראי חושפת הפרעה התנהגותית המשותפת לשניהם. עיקרה של הפרעה זו הינה בכורח הבלתי מודע לחזור שוב ושוב, בהרגשה ובמעשה, על חווית הנבגדות בידי נשים, חוויה המלווה בהתקפי זעם הרסניים המופנית כלפי הזולת אך בסופו של דבר מופנית כלפי ישותו המיוסרת של הגיבור עצמו. החזרה הכפיתית שביסוד התנהגות זו נסקרת בתמצות מהיבטיה הפסיכואנאליטיים והפסיכוביולוגיים, ונקשרת ליסודות ההתקשרות המוקדמת. "תסביך שמשון" מוצג כמגבלת אופי עמוקה, שראשיתה ביחסי אובייקט משובשים ואחריתה ביאוש קיומי וכמיהה אובדנית. מציאותו של תיאור פסיכו-פאתולוגי מפורט בלב סיפור מקראי-מיתולוגי מהווה דוגמה נוספת לכך שהמיתוס הינו מראה פסיכולוגית עתיקה המשקפת את יסודות ההתנהגות האנושית.
הורדת המאמר
הזדהות השלכתית – מפתח להבנת תהליכים בין-אישיים וקבוצתיים
ד"ר מרק רויטמן
כרך ג', חוברת 2,
1989
הזדהות השלכתית הוא אחד המושגים המסובכים והמורכבים בספרות האנאליטית הפרטנית והקבוצתית. מאמר זה מתאר את התפתחות ההזדהות ההשלכתית במצבים בין-אישיים וטיפוליים, ודן באופיה האוניברסלי של תופעה זו, תוך שימת דגש על ביטוייה ההתנהגותיים.
הדוגמאות שנלקחו תוך כדי התפתחותה של קבוצה טיפולית דינמית, ממחישות את השימוש שנעשה במושג ההזדהות ההשלכתית, להבנת תהליכים נפשיים אינדיבידואליים וקבוצתיים ולקידום מטרות טיפוליות.
הורדת המאמר
מפגש בעולם המשותף של המטפל והמטופל – דו-שיח עם תורתו של מרטין בובר
ד"ר תמר קרון , פרופ' חיים דסברג
כרך ג', חוברת 2,
1989
מן הראוי הוא לפסיכותרפויט היהודי, ובפרט הישראלי בן ימינו, לנסות לבחון מחדש אם תורתו של הפילוסוף והפייטן מרטין בובר מכילה בתוכה אמת, אולי אמת נשכחת, עבור העשיה התרפויטית. לפיכך סקרנו מחדש מעט מן הספרות, שנכתבה על ידי בובר עצמו ועל ידי אחרים, אודות ההיבט הפסיכותרפויטי בתורתו. גילינו, שבספרות המצויה, מאירים מומחי בובר אסכולות פסיכותרפויטיות שונות לאור תורתו, ושבובר עצמו מדגים את כתביו היותר פסיכותרפויטיים במקרים קליניים, שלא הוא טיפל בהם. לכן ניסינו בחיבורנו הנוכחי להבין מקרים שוטפים של עבודתנו הקלינית לפי עקרונות התורה הדו-שיחית של בובר. גילינו, שבמעשה הטיפולי בן ימינו שזורים, אם בסמוי ואם בגלוי, מפגשי "אני -אתה" ומומנטים של "עולם משותף", אשר בהם טמון השינוי התרפויטי.
הורדת המאמר
על חשיבות ההבנה בהתקנאות המטפל : שתי דוגמאות טיפוליות
ד"ר רוברטו מסטר , ד"ר אלי ויצטום
כרך ג', חוברת 2,
1989
מטרת המאמר להראות שההתקנאות שחש המטפל ביחס למטופל, לא רק שאיננה מכשול בטיפול אלא אף יכולה להוות מנוף טיפולי ולתרום לאמפטיה, כאשר המטפל ער לה ומעבד אותה. שתי דוגמאות טיפוליות נבחרו להדגים את התהליך הזה.
הורדת המאמר
"צא וראה" – המסע של אלם קלימוב אל קצה הרשע
יעל מונק
כרך ג', חוברת 2,
1989
"אתה אני, אתה אני עצמי, אלא שפניך שונות" - אומר איוון קאראמזוב לשטן בסצינה המרכזית של "האחים קאראמזוב" לדוסטוייבסקי. כאן עולה לראשונה ובאופן חד-משמעי שאלת אחריותו של האדם לרשע. השאלה המטאפיזית של מהות הרשע ושורשיו מוצגת שוב ושוב באמנות המאה העשרים והדיון בנושא טרם הסתיים. סרטו של אלם קלימוב "צא וראה" מהווה פרק נוסף בחקר הרשע ויחודו בכך שהבמאי ניסה למצוא דרכי ביטוי ויזואליות-אסתטיות של הבעיה. מאמר זה יעסוק בשני המישורים המתנהלים בו זמנית בהצגת הרשע במדיום הקולנועי. הראשון הוא המישור המטאפיזי/פסיכולוגי - מה דוחף אדם לפעול בצורה מחרידה נגד בני מינו - והשני הוא כיצד ניתן להעביר את הדיון לפסים של אסתטיקה - מהן הטכניקות היכולות להעביר מסר ושמו הזוועה.
הורדת המאמר