לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ז - חוברת 2
אפריל 2023
לחוברת הקודמת
כרך ל"ז חוברת 2, אפריל 2023
אוטופיה
קטיה איזבל פילמוס - אמנית
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
"אוטופיה" - מתוך מיצג בתערוכתה בבית האמנים, ת"א, מרץ 2023 : "אומפלוסקפסיס".
(אוצר: ד"ר ערן ארליך)
צילום: אריק שלו.
קטיה איזבל פילמוס, פסלת ואמנית זכוכית בין-לאומית, בוגרת ב.א. מבצלאל, מ.א. מאוניברסיטת סנדרלנד בבריטניה. מרבה לעסוק בעבודתה בקשר בין זהות, זיכרון, גוף ומקום ושימורם כרגע בודד בזמן. חיה ויוצרת בת"א.
"העבודה אוטופיה היא יצירה תלת-מימדית, המתארת את המפה הגיאוגרפית והטופוגרפית של מקום לא קיים.
היא מורכבת מ-38000 אצבעות בטון וזכוכית של 121 אנשים שונים שאספתי במהלך השנים...האצבעות מסודרות בצפיפות אנכית ומתפרסות על שטח של 15 מ"ר.
...עם חזרתי ארצה ועם פרוץ מגיפת הקורונה, נדמה היה שכל מדינות העולם מתמודדות עם גזירות אנטי-דמוקרטיות, מהלכים שהעמידו את זכויות הפרט מול זכויות הכלל בהתנגשות חזיתית, שהעלתה המון שאלות. לאחרונה גם ארצנו, מדינת מהגרים קטנה, מתמודדת עם שחיקתה של הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, וכוח ההמון ניבט...
העבודה "אוטופיה" נוצרה כתגובה להתרחשויות הגיאו-פוליטיות הללו ובאה לשקף את הלך הרוח הדמוקרטי, את הכוח של האינדיווידואל בעיצוב החברה וביצירת משהו גדול יותר מסכום חלקיו..."
הורדת המאמר
התבוננות פסיכואנליטית על מושג החופש ותרומתו לסיטואציה הטיפולית (עמ' 132-124)
אהובה ברקן טרבס
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור עבודות מקוריות:
מושג החופש נמצא בלב החשיבה הפסיכואנליטית, אך נותר חסר המשגה תיאורטית. המאמר עוסק בהבנת מושג זה ומציע להמשיגו כהוויה פתוחה, שאינה אחוזה בעצמי או בזולת, המאפשרת גילויים חדשים וצמיחה רגשית. מתוארים שלושה מימדים של חופש מתוך התיאוריה של ויניקוט על ההתפתחות הרגשית ומאפייניהם בהתפתחות ובטיפול. שלושה מימדים אלה מתפתחים, אומנם, על ציר התפתחות ליניארי, אולם לאחר התבססותם הם מתקיימים כמימדי חוויה הזמינים לאדם בכל רגע בחייו. החופש להיות אני — מתקיים בזמנים בהם האדם יכול להשתחרר מהצורך בהכרה בקיומו של הזולת ולהיפתח לעצמי החולם והיוצר שבו ולעולמו הרגשי על כל גווניו; החופש לגלות את הזולת — בו ההרפיה מהעצמי מאפשרת לגלות את הזולת כקיים מחוץ להשלכות ואת העולם שמעבר לעצמי; החופש במרחב הפוטנציאלי — מימד חופש המתקיים במרחב המעברי שאינו כפוף לחלוקה בינארית בין פנים לחוץ והמושתת על פרדוקסים שיוצרים את הפוטנציאל ליצירת אפשרויות חדשות. בחלקו השני, המאמר עוסק בתרומת מושג החופש לסיטואציה הטיפולית. מתוארים קטעים מאנליזה שהתקיימה תחת שליטה מקפיאה שצמצמה את מרחב החופש, הן של המטופל והן של המטפלת. בחלק זה כלולות מחשבות אודות אחריות המטפל לכונן חופש בטיפול ודרגות החופש שלו להיות בנוכחות משתנה, כדי לאפשר את הרפית השליטה של המטופל ואת התנעת התנועה לעבר החיים.
הורדת המאמר
על טיפול בְּאִשָה ש"מצאה שהיא זקוקה לפגישה שאינה מוגבלת בזמן" מבט על פרק ארבע ב"משחק ומציאות" של ויניקוט (עמ' 139-133)
סמדר שטיינבוק
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור עבודות מקוריות:
מאמר זה הוא התבוננות וקריאה פתוחה וחוויתית באחד מתיאורי המקרה המרתקים של ויניקוט בכתביו. אראה כיצד סוגיית הזמן טבולה בו לא רק סביב שאלת החריגה מן ה-setting המקובל בטיפול פסיכואנליטי, אלא כציר אינהרנטי סביבו מתארגנות שאלות טיפוליות מהותיות, כמו: משמעות ההתייחסות לזמן ולזמניות כאיכות של החזקה במצבי ׳רגרסיה לתלות׳ בטיפול פסיכואנליטי; משמעות הזמניות בתוך חווית ההעברה; החזקת הפוטנציאל של המטופל ב-mind של המטפל כפונקציה של החזקת העתיד. תדירות גבוהה של פגישות בפסיכואנליזה יוצרת שינוי איכותי, מאפשרת למטפל ולמטופל להיות במגע עם אזורים עמוקים וראשוניים בנפש. לפיכך, תוספת של זמן בטיפול פסיכואנליטי, אם מתוך היענות זמנית לצורך של מטופל, אם כהרחבת ה-setting הטיפולי, שקולה למעשה למתן אפשרות לחוות את הזמן באופנים מרובי רבדים, על קשת מופעיו. תשומת הלב להיבטים שונים של זמניות ושל חווית זמן בתוך ההעברה היא משאב יקר ערך בעבודה הטיפולית. המאמר מוצע כתרומה נוספת לטיפוח מימד זה בהקשבה הפסיכואנליטית.
הורדת המאמר
ה׳פתח׳ כדימוי מסייע בהבנת הדינמיקה הנפשית בתיאוריה הקלייניאנית עמ' (149-140)
לימור חלמיש
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור עבודות מקוריות:
המאמר עוסק במידת הרצפטיביות הנפשית דרך שימוש בדימוי של ׳פתח׳ בתוך הנפש, המדומָה לחלל תלת־מימדי. הדימוי נולד בהשפעת התיאוריה הקלייניאנית, לפיה פעילות נפשית ברבדיה הלא־מודעים העמוקים קרובה לתהליכים גופניים, הכוללים פעולות של הכנסת חומרים חיוניים לגוף והוצאת חומרי פסולת, כשבהֶקשר הנפשי פעולות אלו ידועות כהפנמה והשלכה, בהתאמה. התינוק, לפי מלאני קליין, נולד עם פנטסיה לא־מודעת אודות המתרחש בגוף האֵם והקֶשר בינו לבינה בדרך של הכנסת חלקים מגופה לגופו והוצאה מגופו לגופה. אינטראקציות אלו מחייבות מעבר בתוך פתחים, כאשר אב הטיפוס לפתח כזה הוא מקום המפגש בין הפה לשָד. תנועה תקינה של ה׳פתחים׳ יכולה להביא לחיבור חיובי והתפתחות כ׳פתח תקווה׳ ואילו שיבושה יכול להתבטא בפנטסיות הגנתיות, המְפֵרות את האיזון בין דחפי החיים למוות ומביאות להיסגרות בפני קשר. במאמר אנסה להתחקות אחר דימוי ה׳פתח׳ כאמצעי מסייע בזיהוי אזורים חסומים, כפי שנחווים בתהליכי ׳העברה׳ ו׳העברה־נגדית׳.
הורדת המאמר
סיזיפוס ודֶדָלוֹס בקליניקה : מודלים מעגליים של הפרעת האישיות הנרקיסיסטית (עמ' 157-150)
יותם פוטוק
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור עבודות מקוריות:
במאמר זה אצביע על האיכות החזרתית של האדם ה׳כלוא׳ בהפרעת אישיות נרקיסיסטית. המופעים בקליניקה ובכתובים יהיו אולי שונים זה מזה, אך ייתכן מאוד שהדינמיקה איננה שונה. זוהי למעשה הטראגיות. כל כישלון מציאותי או מדומיָן מסמן את הסטטיות חסרת התקווה ברגעי השיא של השבר. לאחר מכן, חוזרת הפנטזיה ומשתלטת, תקווה חדשה־ישנה ניצתת והכול מתחיל מהתחלה. סטיבן מיטשל סבור כי הפנטזיה מייצגת את נסיגת הליבידו חזרה אל ה׳אני׳. מצב הגנתי זה יכול, בתנאים מסוימים, להפוך להתנעה מחודשת של ההתפתחות לעבר אהבת אובייקט שתתרחש או לא, כתלות ביחסי הגומלין של הפרט עם הסביבה. בחלק הראשון עומדים דֶדָלוֹס ובנו איקרוס. סיפורם מתאר את התקשורת שמחיָה את ההורה עם הפצע הנרקיסיסטי על חשבון הילד. ההורה מכלה את משאבי הילד, גוזל ממנו את משאבי חייו כדי להחיות פנטזיה נרקיסיסטית לא־מודעת. כך הוא מבטיח שילדו יפתֵח עצמי כוזב, המפחד לתבוע את מקומו בעולם, שמא יהרוג את ההורה שלו וההורה שבו. בחלק השני עומד סיזיפוס של קאמי. מסיפור סיזיפוס משתקף המעגל האכזרי והמשתחזר של ההפרעה הנרקיסיסטית. עם זאת, ייתכן שיש מסר חיובי — בכל אחד מהחלקים שעת כושר, שעת תובנה, הזדמנות.
הורדת המאמר
המימד הזוגי בפסיכותרפיה פסיכואנליטית אישית (עמ' 164-158)
ד״ר זיוה לויטה
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור עבודות מקוריות:
בתהליך פסיכותרפיה אישית עולים פעמים רבות נושאים הקשורים למערכת הזוגית. בתשתית מאמר זה נמצאת ההבנה הפסיכואנליטית, לפיה לכל אדם מודל מופנם ליחסים, המשפיע על עיצוב יחסיו בכלל, והיחסים הזוגיים בפרט. מודל זה משפיע על בניית הברית הזוגית המהווה כלי קיבול לפנטזיות, להגנות, לתקוות לתיקון, שיאפשר שינוי וצמיחה ולא שיחזור יחסי האובייקט המוקדמים. אבחן במאמר כיצד חשיבה זוגית מאפשרת פתיחת חלון לעולם הפנימי, לחיי הנפש, לפנטזיות לא־מודעות ולמערך הגנתי של המטופלים. המימד הזוגי בפסיכותרפיה פסיכואנליטית אישית הוא נושא מורכב ורב־פנים. מטרת המאמר היא להרחיב את הידע לעוסקים בפסיכותרפיה פסיכואנליטית אישית ולתת כלים להבנת עולמו הפנימי של היחיד דרך הקשבה ליחסיו הזוגיים.
הורדת המאמר
זר לא יבין זאת — התמרות של מוטיב הזרות בקבוצות הורים לילדים עם מוגבלות התפתחותית (עמ' 172-165)
שפי משיח, ליאת ברעם, אורית ביכלר, סנדרה הלוי
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור עבודות מקוריות:
מאמר זה נולד מתוך תובנות קליניות ותיאורטיות שהתפתחו בעבודה קבוצתית עם הורים לילדים עם מוגבלויות בבית איזי שפירא. מצאנו שהמפגש הקבוצתי עם הורים אלה לילדים בגיל הרך הוא בעל פוטנציאל לתמיכה, לעיבוד נפשי ולרגעי חסד של התפתחות והתמרה בהתמודדות עם הטראומה המתמשכת. תובנות אלו נוצרו בתהליך מתמשך של קבוצת הדרכה של הצוות שהתקיימה מספר שנים בהדרכתה של סנדרה הלוי. התעמקנו במוטיב הזרות כפי שהתבטא דרך יחסי ההורים עם העובדים הזרים המסייעים בטיפול בילדיהם. מוטיב זה עובד והותמר במגוון משמעויות במסגרת התהליך הקבוצתי. נתאר רקע תיאורטי סביב אירוע לידת ילד עם מוגבלות ונציג את מודל העבודה הקבוצתית ככלי טיפולי תוך שימוש בדוגמאות קליניות סביב המוטיב המתואר.
הורדת המאמר
האויב שבפנים: פגיעה מוסרית והשלכותיה הנפשיות (עמ' 180-173)
פרופ' יוסי לוי בלז
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור מחקר בפסיכותרפיה:
פגיעה מוסרית הפכה בשנים האחרונות למושג משמעותי בספרות המחקרית, אך עדיין אינה מוכרת באופן מלא לקלינאים ואנשי טיפול. לכן, מאמר זה יציג את תופעת הפגיעה המוסרית, יבהיר את המושגים והמודלים העומדים בבסיסה ויחדד את ההבדלים בינה ובין תופעות דומות, כגון הפרעת דחק פוסט טראומתית. בהמשך, יפרוס המאמר את הידע המדעי והקליני המתגבש לגבי השלכותיה הפסיכולוגיות והפסיכיאטריות הנרחבות, תוך הדגשת סדרת מחקרים ארוכה ופורצת דרך שערך פרופ' לוי בלז בנושא. המאמר ישפוך אור על התערבויות פסיכולוגיות הקיימות כיום להתמודדות עם פגיעה מוסרית ויתייחס גם להקשרים חברתיים של פגיעה מוסרית בישראל בעת הזו. תקוותנו שהמאמר יוסיף לידע ולמודעות לתופעה, ויסייע לאנשי טיפול הנפגשים עם מטופלים המתמודדים עם פגיעה מוסרית במיגוון הֶקשרים.
הורדת המאמר
רשלנות וחוסר יכולת של איש מקצוע בבריאות הנפש לבצע את תפקידו (עמ' 184-181)
ד"ר יעקֹב מרגולין, פרופ' אליעזר ויצטום
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור אתיקה ומשפט:
אנו מפרסמים הפעם את החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, שניתנה לאחרונה בעניינו של פסיכולוג קליני בכיר. בית המשפט החליט לדחות את עתירת הפסיכולוג הקליני, שבה ביקש לבטל את החלטת המנהל הכללי של משרד הבריאות להורות לפסיכולוג הארצי במשרד למחוק מפנקס הפסיכולוגים את מומחיותו. לצד פרסום ההחלטה ונימוקיה, מובא דיון בנושא כיצד ראוי לנהוג עם איש מקצוע בבריאות הנפש שמתרשל או אינו יכול יותר למלא את תפקידו המקצועי.
הורדת המאמר
קריסת הבית (עמ' 191-185)
תמוז אפללו
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור תיאור מקרה:
מטאפורת קינון הבית מייצגת תהליך הדרגתי ומתמשך של כינון העצמי באמצעות הבית. המאמר מציג תיאור מקרה שמדגים את הכשלים בתהליך זה. אחקור בניתוח פסיכואנליטי את היכולת להפנמת הבית על שלל מרכיביו, הפיזיים, המנטליים, התוך־נפשיים והבין־אישיים. אבחן מה בונה ומחזיק את הבית הפנימי ומהם הכוחות המאיימים למוטטו. החקירה תתבסס על תהליכי העברה והעברה־נגדית בטיפול של עמית (שם בדוי), בן ה־ 9, שהגיע לטיפול עם עצמי פגיע ושביר והתפתחותו הנפשית לא תאמה את גילו. הוריו של עמית נפרדו כשהיה בן 3, בהמשך התגרשו והקשר ביניהם נותר מסוכסך ביותר. בתהליך הטיפולי עמית החייה את הכשל בקינון הבית. המבנה שבנה נידון להישבר, להתמוטט ולקרוס לתוך עצמו שוב ושוב. בהמשך חלה תנועה משחזור תפקידי הקורבן והתוקפן בתוך מרחב היחסים הטיפולי לעבר קשר הדדי יותר. לקראת סיום הטיפול נראה היה כי ה׳אני׳ של עמית הלך והתחזק ויכולתו להבחין בחיץ בין עולמו הפנימי למציאות החיצונית התחזקה. הוא חווה את עצמו באופן חי ואותנטי יותר בקשר, ולמרות שהפרידה מהמטפלת לא היתה בשליטתו, הצליח לחוש ולבטא את רגשותיו ביחס לפרידה ולא התבצר בתוך עצמו בהגנות סכיזואידיות.
הורדת המאמר
במקום שנגמרות המילים : מחקר על שימוש בגנוגרם יצירתי לטיפול זוגי ומשפחתי (עמ' 200-192)
ד"ר ערגה קפולניק, פרופ' אפרת הויס
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור תיאור מקרה:
גֶנוֹגרם הוא אילן יוחסין משפחתי המהווה ייצוג חזותי של שלושה דורות לפחות. זהו כלי לתיאור גרפי־מבני של המשפחה בעזרת סימונים אוניברסליים, התופס מקום מרכזי בטיפול החותר ׳למקם׳ מצוקה פרטית או משפחתית בהֶקשֵר סביבתי ונסיבתי רחב יותר. הגנוגרם היצירתי חותר לשלב בין המידע האובייקטיבי הנ"ל לפרשנות האישית־פנומנולוגית של המטופל; הוא מאפשר לו להגדיר תֵמות משפחתיות מרכזיות בהתאם לחוויָתו הסובייקטיבית ולתאר את המערך המשפחתי הרחב. מטרת המחקר היתה לברר כיצד מטפלים משפחתיים חוֹוים וממשיגים את תרומתו של הגנוגרם היצירתי ככלי המשולב בטיפול. זהו מחקר פעולה משַתף, שהתבסס על מומחיות המטפלים המשפחתיים ועל הידע המוקדם שלהם בשימוש בגנוגרם לא יצירתי.
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - שמואל גולן, 1960-1901 (עמ' 207-201)
פרופ' אליעזר ויצטום וד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור דמויות בפסיכותרפיה:
שמואל גולן היה פסיכואנליטיקאי, איש חינוך ומתרגם, ממייסדי קיבוץ בית אלפא וממנהיגי תנועת "השומר הצעיר". הוא היה מהוגי רעיון החינוך המשותף ומראשי מערכת החינוך בקיבוצי השומר הצעיר. יחד עם משה וולף הקים והפעיל תוכנית להכשרת מחנכים של השומר הצעיר בפסיכואנליזה. הוא פעל כמחנך וכפסיכולוג ונמנה עם מייסדיו של סמינר הקיבוצים, שבו לימד והיה חבר הנהלתו. כמו כן נטל חלק פעיל בארגון "ההגנה". הוא חיבר מאמרים רבים בנושאי הקיבוץ והחינוך השותף והשקיע את
מיטב כוחו, מרצו וכשרונו בחינוך דור הממשיכים לחלוציות ולחיי קיבוץ. גולן נפטר בשנתו בגיל 59 ונטמן בקיבוצו משמר העמק.
הורדת המאמר
משא הנפש: מסע במחוזות הפסיכותרפיה / מאת דוד קיטרון (עמ' 211-208)
ד"ר רינה לזר
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור ביקורת ספרים:
דוד קיטרון
משא הנפש: מסע במחוזות הפסיכותרפיה
תל־אביב: רסלינג/נרקיסוס, 2022, 220 עמ'.
הורדת המאמר
Psychanalysis, Mysticism and the Problem of Epistemology: Defining the Indefinable \ ALICE BAR NES (עמ' 215-211)
ד"ר אריאל יזהר
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור ביקורת ספרים:
ALICE BAR NES
Psychanalysis, Mysticism and the Problem of Epistemology : Defining the Indefinable
London and New York: Routledge, 2022, pp. 333.
הורדת המאמר
מצפן לטיפול בזמננו: חברתי כאישי בחדר הטיפול/ מאת ניצה ירום (עמ' 217-215)
פרופ' רבקה יהב
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור ביקורת ספרים:
ניצה ירום
מצפן לטיפול בזמננו: חברתי כאישי בחדר הטיפול
תל־אביב: ההוצאה לאור של אוניברסיטת תל־אביב, 2022 , 177 עמ'.
הורדת המאמר
מזור לנפש בכפייה / מאת מוטי מרק (עמ' 221-217)
ד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ז, חוברת 2
2023
מדור ביקורת ספרים:
מוטי מרק
מזור לנפש בכפייה
צפרירים, נבו, 2022, 263 עמ'.
הורדת המאמר