לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ו - חוברת 1
דצמבר 2021
לחוברת הקודמת
כרך ל"ו, חוברת 1, דצמבר 2021
ראיון עם תומס אוגדן (עמ' 4-14)
פרופ' עפרית שפירא־ברמן
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור תרגום ראשון
תרגום: פרופ' עפרית שפירא־ברמן
הורדת המאמר
״היפוכו של אחד״ : המפגש הטיפולי כשדה טראומתי וכמרחב התקווה (עמ' 15-23)
ד״ר צביה זליגמן
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
הסיפור של הסופר האיטלקי ארי דה לוקה "היפוכו של אחד", מהווה השראה לרעיונות שאעלה במאמר זה. אתאר את המפגש הבין־אישי כזירת הפגיעה המינית וכזירת ההשמדה של ההיות, כאשר הפוגע משתמש באופן ממאיר בכמיהה של הילד לחיבור, משחק, קירבה ורוך. אציע שהמפגש הטיפולי חוזר לאותה זירה מתוך אותה כמיהה לחיבור, אך באופן מפתיע ובו־זמנית בלתי נלאה, מחזיר את הדיאדה הטיפולית שוב ושוב אל אותם מחוזות של קִלקול. למרות התשוקה שלנו להציל את המטופל ולייצר איתו קשר חדש, כדי להיענות אליה (לאותה תשוקה) יהיה עלינו "להניח עליה רגל ולרמוס אותה" (כדברי ארי דה לוקה) ולהסתבך ביָשן. מתוך הסתבכות זו תיווצר תקווה. זוהי תקווה שמתגלה מתוך המפגש, מתוך יחסי הגומלין בין הנפשות, מתוך ההפיכה של המפגש הממאיר — לחוויה בשניים שמשיבה חיים.
הורדת המאמר
ארבעה פרמטרים של קול וגילומם בהאזנה האנליטית (עמ' 24-33)
פרופ' דנה אמיר
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
המאמר עוסק בארבעה פרמטרים של קול השזורים בתוך ההאזנה האנליטית, ויוצרים יחד את ׳טון׳ הדיבור הייחודי: עוצמה, גובה, מקצב ומאמץ. בעזרת ארבעת הפרמטרים הללו תודגם ההאזנה לשלושה מצבים קליניים: ההזדהות הדביקה של הקול האופיינית למצבים אוטיסטיים, השסע הפסיכוטי בין הקול ובין המובן, והלקונה הטראומתית של הקול. לבסוף יתמקד הדיון בהבחנה בין לקונה "בקול" לבין לקונה "של הקול", ויוצעו שלושה אופני פרשנות התואמים את המצבים הקליניים שהוצגו: פירוש של הקול, פירוש באמצעות הקול, ומעשה האירוח של הקול.
הורדת המאמר
הסזורה המרשימה של הקורונה (עמ' 34-40)
ד״ר הילית אראל־ברודסקי
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
במאמר זה אדון בחוויה הסזוריאלית עמה אנו מתמודדים בתקופת הקורונה בעבודתנו הטיפולית. חוויה זו נקשרת לתחושות של אי־וודאות, היעדר דמות הורית 'יודעת' וסמכותית והִשתנוּת חדה ב׳מפת הדרכים׳ שנצברה בתוכנו במהלך שנות עבודתנו המקצועית. אתאר את השפעות המצב על העבודה הקלינית ואציע שתקופה זו נחווית כסזורה אלימה, שלרגעים מורגשת כבלתי עבירה. אעסוק בשאלה — מה מסייע לנו להפוך את החוויה הבלתי עבירה הזו מאזור של שבר, של־break down ל-break through.
הורדת המאמר
שילוב השפות: היבטים חדשים והיבטים חזרתיים בהעברה, תרומתה של פסיכולוגית העצמי (עמ' 41-48)
רינת רב־הון
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
במאמר זה אדוּן בשילוב הקולות השונים והמשלימים של פרויד ופרנצי וביטויים בהיבטים החזרתיים והחדשים בהעברה. למכלול זה נוספה תרומתה הייחודית של פסיכולוגית העצמי בהמשגתו של קוהוט — "המערכת הפסיכולוגית הראשונית", המובילה ל"תצורה הפסיכולוגית הראשונית". מדובר בסביבה הפוגשת והמשתתפת במלוא טווח החוויה של הילד בהתאם לשלבי התפתחותו. סביבה זו, בשילוב יכולתו של העצמי להתניע את צרכיו הבסיסיים בהעברה, מעגנים את הבנתם של ההיבטים החדשים. התצורה הפסיכולוגית המשנית כוללת עצמי מוחלש הנוטה להתפרקות ומחולל באופן משני את שיעבוד העצמי למטרות הדחף. זהו עצמי מיואש, אשר זנח את הניסיון לקבל מסביבתו חדוות אישוש עצמי. היעדרן של חוויות המזינות את העצמי עומדות בבסיס ההיבטים החזרתיים בהעברה.
הורדת המאמר
סוף טיפול — אולי סופה של התחלה (עמ' 49-57)
רות זכרין
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
במאמר זה אברר את שאלת סוף הטיפול בפרספקטיבה היסטורית פסיכואנליטית והתפתחות הגישה לנושא. לתפיסתי, הסוף נמצא בטיפול מן ההתחלה כחלק אינטגרלי מהמסע המשותף. סוף טיפול מכיל בתוכו פרדוקסים רבים, והופך לכן לרגע מכריע בהבנת מהות הקשר הטיפולי. התמודדות עם סוף דורשת יכולת התמקמות מול מה שאומנם צפוי, אך תמיד מפתיע. קשר טיפולי מתקיים במניפה רחבה של הפכים חיוניים המאפשרים תנועה והתפתחות: התקשרות־שחרור, מושקעות־נפרדות, סוף־אין־סוף. להדגמה אביא וינייטות קליניות המציירות תרכיזים שונים של הקשת הפרדוקסלית המכילה את חיי הקשר הטיפולי עצמו.
הורדת המאמר
אין הצלה מלבד המכשפה: ניתוח מקרה של מצב הכישוף כקטסטרופה דיסוציאטיבית כרונית (עמ' 58-67)
ד״ר קרן מינץ מלחי
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
כבני אנוש אנו בדיאלוג מתמשך עם מושג הרוע. לעתים, שיח זה הוא קונקרטי, בו מתעוררים לחיים שדים ומכשפות. כאשר אירועים טראומתיים מפגישים את האדם פנים מול פנים עם טרור, אין בקיום מרחב המאפשר התבוננות פנימה והעמקה בחוויות נפשיות, היות שאלו נחוות כמסוכנות. במקום זאת, מנגנון חלופי דיסוציאטיבי מתפתח עם היווצרות של חלקי עצמי המצויים בפיצול, מעובים וקפואים בזמן. אחד מחלקים אלה, אינטרוייקציַת המכשפה, טומן בתוכו היבטים של קשר התעללות עתיק — פגיעה, טרור, וחוסר אונים. הקורבן לוקח על עצמו את כובד הרוע שאיפיין את האובייקט המתקיף, אך זאת לצד מחיר השליטה בידי הרוע, כישוף. על אף היותו ניסיון נואש להבטיח הישרדות, יש מחיר שיש לשלם — מוות ונתק מעצמי שלם. קטסטרופה נפשית העומדת בפני עצמה. במאמר הנוכחי אדון בקטסטרופה זו כפי שנחוותה בידי מטופלת, אשר ראתה עצמה כמכושפת. בעזרת חומרים תיאורטיים וקליניים ושילובם, אשאף להבין את מצב הכישוף כפסוידו־עדות לזוועות העבר, חלק ממבנה דיסוציאטיבי שהונע קדימה כדי להציל את המטופלת מזה אשר אינו יכול להיות ידוע.
הורדת המאמר
החזרה הדדית (עמ' 68-74)
ד"ר אילנה לאור
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
מאמר זה יתמקד בתופעות של ׳החזרה׳ ו׳החזרה הדדית׳ וחשיבותן לקליניקה ולתיאורטיזציה ההתייחסותית. אבחין בין ׳החזרה׳ ו׳החזרה הדדית׳ — מונחים שאני מציעה, לבין ׳השבה׳ ו׳הזמנה׳, לפי אלוורז. אני רואה בהשבה, החזרה, החזרה הדדית והזמנה, מקרים פרטיים בתוך מימד האינטראקציה שאותו אראה כחלק ממונח רחב יותר שאכנה בשם — ׳תנועה׳. ההמשגה שאני מציעה כאן היא חדשה, אומנם, בשיומה, אך מוכרת לכל אחד מאיתנו ממחקרים בתינוקות, מחיי היום־יום ומתוך הקליניקה הטיפולית. אדגים בעזרת מקרה קליני את חשיבות שיום התופעה. בנוסף, אראה כיצד החשיבה במונחי החזרה הדדית תורמת להרחבת מודל ריבוי העצמיים של פיליפ ברומברג.
הורדת המאמר
הגופאֲני כאנטומיה של פתיחות (עמ' 75-84)
ד"ר תמי פולק
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'עבודות מקוריות'
במאמר אציע כמה מושגים חדשים להתבוננות על הרובד הגופני־נפשי המולד של החוויה האנושית. אציג מעין מפה המתמקדת באופן בו הפונקציות הגופניות־נפשיות שלנו (תנועה, ראייה, שמיעה, בליעה, נשימה, עיכול, התרוקנות, ויסות, תלות, הכלה) קשורות בהכרח זו לזו. רשת קשרים זו, שאותה אני מכנה — הגופאֲני (The BodI), תידון במאמר כפוטנציאל התפתחותי קריטי למימוש של מבנה העומק הרב־מימדי של החוויה האנושית. המבנה האנטומי של הגוף, הכולל את קיומן של פונקציות גופניות־נפשיות השוכנות בו, נתון לנו כממשות מוגמרת. בו־בזמן הוא בנוי כך שבבריאות אנו פתוחים תמיד 'לצאת מעורנו' ולהיות ארוגים בסביבתנו. כך הגופאני יוצג כאנטומיה של פתיחות, כפוטנציאל קיומי להשתכנותו של האדם בעולם ושל מעורבותו הבוראת־נבראת במרחב ביניים. המאפיינים המופשטים של הגופאני, שאציג בתחילת המאמר, יקבלו את משמעותם המעשית בעזרת תיאור דינמי ורב־מימדי של מפגש קליני, הפותח גם פרספקטיבה טכנית חדשה לתקשורת טיפולית טרום ייצוגית.
הורדת המאמר
סוף הנפילה (עמ' 85-94)
תמוז אפללו
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'תיאור מקרה':
המילה "נפילה" מייצגת חוויה ממשית, אולם היא מתאימה גם לתיאור חוויות נפשיות עמוקות. פוטנציאל הנפילה נלווה לתהליך של שינוי — חווית הנפילה עשויה להתעורר בעקבות שינוי תוך־נפשי וכתגובה לשינוי בתחושת ההחזקה של הסובייקט בתוך קשר. אם הקשר הטיפולי מצליח לשמש למטופל נקודת אחיזה בטוחה, הוא יצליח בהדרגה לשאת את חרדת הנפילה, ולחוות ׳לידה מחדש׳, שתוארה בפי פסיכואנליטיקאים שונים. במאמר זה אבחן את תופעת הנפילה בהקשר של יחסי אובייקט באמצעות דוגמה פואטית ותיאורי מקרה.
הורדת המאמר
ממפגש להתהוות: הולדתה של אפשרות (עמ' 95-96)
סיגל השילוני־אריאלי
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'זווית אישית'
הורדת המאמר
ניטור תוצאי טיפול במסגרת בריאות הנפש הציבורית בישראל עבר, הווה ועתיד (עמ' 97-101))
ד"ר דנה צור ביתן
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'מחקר':
ד"ר דנה צור ביתן היא מרצה בכירה במחלקה למדעי ההתנהגות באוניברסיטת אריאל, ופסיכולוגית קלינית מומחית במחלקת מיון והשהייה של המרכז לבריאות הנפש ״שלוותה״. מחקריה עוסקים בדרכים להאצה ולשיפור תהליכים ותוצאי טיפול בבריאות הנפש הציבורית, ובאטיולוגיה והאפידמיולוגיה של הפרעות נפש קשות. בעבודתה הטיפולית, ד"ר צור ביתן עוסקת בהערכה של מצבי חירום פסיכיאטריים במיון, ובטיפול במסגרת מרפאת המשבר של המחלקה. כקלינאית חוקרת, עיקר עבודתה מתבטאת בהיזון החוזר בין ממצאי מחקר לבין יישומם בעבודה הטיפולית, תוך דגש על הטמעת ממצאי מחקר בשדה הטיפולי, וחקירה חוזרת של השדה באמצעות כלים אמפיריים. במסגרת עבודתה המחקרית היא חברה בצוות העורכים של Journal of Counseling Psychology, ומחקריה פורסמו בכתבי עת מכובדים, ביניהם World Psychiatry, Lancet Psychiatry, כמו גם בכתבי עת של ה-Society for Psychotherapy Research.
אנו מתכבדים להביא את רשימתה של ד"ר צור ביתן במסגרת מדור המחקר של "שיחות" — כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה, בה תסקור את הידע המחקרי הקיים על תרומת ניטור שיגרתי של תוצאי טיפול להצלחת הטיפול הנפשי, תציג מחקר ישראלי בתחום ותמקד מסקנות קליניות מרכזיות וכיווני מחקר ופיתוח עתידיים.
הורדת המאמר
עזה כמוות אהבה: קשיים ביחסי אהבה ואהבות בלתי־אפשריות \ מאת רבקה יהב, אליעזר ויצטום (עמ' 102-107)
שמואל גרזי
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'ביקורת ספרים':
הוצאת אריה ניר, 2022 , 512 עמ'.
הורדת המאמר
אנליזה מן העבר האחר: מטופלי פרויד כותבים \ מאת ענת צור מהלאל (עמ' 107-111)
ד"ר עמית פכלר
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'ביקורת ספרים':
תל אביב: רסלינג/נרקיסוס, 2021 , 304 עמ'.
הורדת המאמר
הלא־מודע הזוגי: זוגיות וטיפול זוגי במבט פסיכואנליטי \ מאת עירית קליינר־פז (עמ' 111-114)
ד"ר אביבה מזור
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'ביקורת ספרים'
תל־אביב, רסלינג/נרקיסוס, 2021 , 316 עמ'.
הורדת המאמר
מצבי נפש מיניים \ מאת דונלד מלצר (עמ' 115-117)
הדר קמפינסקי שוייצר
כרך ל"ו, חוברת 1
2021
מדור 'ביקורת ספרים':
תרגום מאנגלית: יואב גרובייס
עריכה מדעית: ארנה אלבק, מלכה הירש־נפחן ומרגי קפלינסקי
תל־אביב: תולעת ספרים, 2021 , 230 עמ'.
הורדת המאמר