לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ה - חוברת 3
אוגוסט 2021
לחוברת הקודמת
כרך ל"ה, חוברת 3, 2021
הנרקיסיזם של האנליטיקאי השפעתו על העבודה הקלינית
אריק ברנמן
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
תרגום ראשון
הורדת המאמר
על אהבה וחיים מול שנאה ומוות : המאבק בין הכוחות הבסיסיים בעולם הפנימי
ד"ר קובי סגל
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
נוסח שונה במקצת של מאמר זה יופיע כמבוא לספרו של אריק ברנמן, "החייאתו של האובייקט הטוב האבוד", העומד להתפרסם בתרגומו של ד"ר קובי סגל ובעריכת פרופ' עמנואל ברמן בסדרת פסיכואנליזה של הוצאת עם עובד.
הורדת המאמר
על גשר צר מנפש־לנפש : להיות־שָם. להיות־עִם. להיות־באחד
ד״ר עפרה אשל
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
שוועת הילד המת־הבוער שתופס בחלום את אביו בזרועו, "אבא, אינך רואה שאני נשרף?" ("פשר החלומות", פרויד, 1900) מביאה אותנו אל תוך אפלת הטראומה ולזעקה הבוערת, או בוערת־מושתקת, בוערת־כבוּיָה, שתופסת ואוחזת במטפל כאשר המטופל שולח אות של מצוקה גדולה, קריאה או קריאה אילמת לעזרה מתוך מקום של חרדה קשה, אימה, בדידות, חידלון, מוות רגשי. כדי לפגוש את הזעקה הזאת ולהגיע לקריאת הנפש צריך להגיע אל תוך מעמקי ואפֵלת האסון, בגשר צר מנפש אל נפש. יש חשיבות קריטית בטיפול, ובמיוחד בטיפולים קשים, שהמטפל יהיה־שָם בהתחברות חוויָתית אמיתית עם עולמו הרגשי ונפשו של המטופל, נוכח וחווֶה, ומאפשר לכאב, לסבל, ואפילו לייאוש ולאימה שאי־אפשר־לחשוב־ולהרגיש, לתפוס ולאחוז בו, לבעור בו ולהיחוות בהדרגה בטיפול, כשהמטפל־עם־המטופל בהתחברות־נפש עמוקה עוברים אותם ביחד. לא כ'עֵדות־ witness ', אלא באופן שאני מכנה ' withness ' — מחוברוּת מטפל־עם־חוויַת־המטופל, שיכולה להתעצם אל מעבר לחיבור אינטרסובייקטיבי ומעבר לידוע ולמוכר מן ההיסטוריה האישית וההגנתית של המטופל והמטפל, עד לחיבור יותר רדיקלי של הֶיות־באחדות או הֶיות־באחד (at-one-ment) של המטופל־מטפל בתוך לב החוויה או האין־חוויה של המטופל/ת. במאמר אמחיש את משמעות 'הינכחות' המטפל וספקטרום החיבור עד־אחדות של מטפל־מטופל בתוך העבודה הקלינית בעזרת שלוש דוגמאות מעבודתי הטיפולית, ושתי דוגמאות של אוגדן וסימינגטון, ובתוספת סיפור אישי של דויד גרוסמן.
הורדת המאמר
סוגיות בעבודה עם הורים וילדים בוגרים על רקע טראומת השואה
ליאת לוי וכטנברג
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
רבות נכתב על טראומת השואה והשפעתה על ההורות והיחסים במשפחה. פחות נכתב על טיפול משפחתי בהקשר זה. טיפול דיאדי מתקשר בספרות לטיפול בהורה וילד קטין ופחות לילד בוגר. במאמר אתאר את המפגש המאתגר והמורכב בין הורים בשלב הזיקנה לילדיהם הבוגרים, על רקע העברת טראומת השואה. אתייחס למאפיינים הייחודיים של מפגש זה ולמשמעויותיו הקליניות. זהו המשך למאמר "טיפול זוגי בניצולי שואה בשלב הזיקנה" שפורסם בשיחות, ל׳ (2), 2016 .
הורדת המאמר
פסיכותרפיה בזיקנה — מיֶדַע גוף למגע בנפש
ד"ר עינת שופר אנגלהרד
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
תינוקות השואה, שכיום הם בשנות השמונים והתשעים לחייהם, חווים, בשל איום הקורונה, חווית בדידות, בידול, חוסר אונים, ואי וודאות, הנערמים על גדות אירועי חיים קודמים ומעוררים את כאבם. במאמר אעמיק באופן בו ניתן לרתום את הגוף המבוגר לתהליך הטיפולי בזיקנה במצבים בהם מעטפת השריר והנשימה הופכת שיריון הנושא זיכרונות שלא מוציאים כל דרך החוצה. אדגים באמצעות תיאור מקרה במטופל ניצול שואה, התערבויות המשלבות בין מיקוד בסומה ובקינסטטיקה לבין הסמלה מילולית של החוויה, לצורך השגת התפתחות ורגיעה בזיקנה.
הורדת המאמר
במותם ובחייהם לא נפרדו — על חיים דמיוניים עם אובייקט־האהבה האבוד
ד״ר עפרית שפירא־ברמן
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
היכולת לבסס ולשמר חיות נפשית דורשת מאיתנו, לעיתים קרובות, כי נסכים לשחרר ולוותר על מערכת היחסים שלנו עם אובייקט שאבד. כאשר פרידה מהווה חוויה בלתי נסבלת, עשויה להתפתח צורת חיים ייחודית שבה ההתקשרות לאובייקט־האהבה האבוד עלולה לבלום את תשוקתו של הסובייקט לחיות את חייו שלו־עצמו. הדבר עלול להוביל להמתת חלקים בחיים הרגשיים ו/או המנטליים, שכן המציאות נחווית כזרה להישרדות, והסובייקט עלול להילחם בה, בניסיון להימנע מ׳הילכדותו׳ במציאות החיצונית. המאמר הנוכחי, בעזרת תיאור מקרה, עוסק בבחירה הייחודית ל"חיות ביחד" עם האובייקט־האבוד במסגרת חיים אשלייתיים, שהם תוצר של אי־היכולת להיפרד מהאובייקט האבוד. הסובייקט משווה בין קבלת אובדנו של האובייקט ונפרדותה ממנו, לנטישתה אותו, ואף להריגתו אותו, במו ידיה שלה.
הורדת המאמר
היפנוזה קוגניטיבית־התנהגותית בטיפול בפוביה ספציפית
ד"ר אודי בונשטיין, אפרת גיבונס
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
במאמר נציג שילוב ייחודי של היפנוזה ושל הגישה הקוגניטיבית־התנהגותית לטיפול בפוביה ספציפית. לאחר סקירה קצרה של הגישות המסבירות את היווצרות הפוביה, נדון ברציונל העומד בבסיס שילוב ההיפנוזה בטיפול. רציונל זה נשען, הן על בסיס תיאורטי והן על ממצאים מחקריים. עיקרו של הרציונל התיאורטי הוא בדמיון הקיים בין התהליכים הקוגניטיביים העומדים בבסיס ההפרעה ובין המנגנונים היוצרים את התופעות ההיפנוטיות, דמיון המאפשר השגת שליטה במנגנון המייצר ומשמר את הפוביה. נדגים את הדברים בתיאור מקרה טיפולי ונדון בהמלצות היישומיות הנגזרות ממנו.
הורדת המאמר
"הגוף הוא ראשית המשמעות" : קבוצות יוגה־שיחה לנפגעות תקיפה מינית
ד"ר אפרת הברון , ד"ר יעל יצחק־עידן
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
הגוף הוא זירה מרכזית של פגיעה מינית בילדות. הפגיעה מזיקה ל׳מעטפת חֵיקית׳, מושג הקושר בין הגוף לבין העצמי, ול׳אני־עור׳ הקושר בין העצמי והגוף לשפה. נוצר מעגל אכזרי שראשיתו בפגיעה בגוף, המולידה פגיעה בגרעין העצמי. הנזקים לעצמי מתבטאים (גם) ביחסי הנפגעת עם גופה ולשונה, ומכיוון שגוף־שפה־עצמי מתהווים הדדית, נוצרת פגיעה רוחבית והרסנית בכל הזירות. יוגה־שיחה — אימון יוגה שאחריו טיפול קבוצתי דינמי — מזמנת ומאפשרת מפגש מובנה עם המשולש גוף־שפה־עצמי. דרך מבט על הדיסוציאציה, מאפיין מרכזי ביותר של פגיעה, נראה כיצד יוגה־שיחה מתפקדת כזולתעצמי לנפגעות, ומתוך ׳מענה אופטימלי׳ בשלוש הזירות היא מהווה את ׳מרחב הצורך׳, מרחב בעל פוטנציאל של החלמה.
הורדת המאמר
מיקרואגרסיה בטיפול בנפגעי אונס הומוסקסואליים
רני לוי
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
במאמר זה משולב ידע מתחום הטיפול בגברים נפגעי תקיפה מינית עם ידע בתחום הטיפול בלהט״בים, ובו אציג שני מושגים מרכזיים: מיקרואגרסיה והארון המשולש. זאת במטרה להציג אופנים שבהם יכולה להתפתח העברה־שלילית בטיפול בגבר נפגע, המקיים יחסי מין עם גברים אחרים. המונח ׳מיקרואגרסיה׳ נטבע בהקשרים גזעניים, שבהם אנשים מן המעמד החברתי, האתני והמגדרי השולט, מעורבים פחות בפגיעה ישירה במיעוטים מגדריים ואתניים, אך עדיין נוהגים כלפיהם באופן מנמיך, מבטל, מצמצם ופוגעני, שאינו־מודע, אלא אגבי או ספק מודע. המונח ׳ארון משולש׳ מבטא את הקושי של מטופלים אלה בהתייחסותם לשלושה מרכיבים בזהותם: נטייתם המינית, התייחסותם לפגיעה שעברו וזהותם הגברית. מחקרים קובעים כי אחד משישה בנים עובר תקיפה מינית בילדותו, וכי להט״בים סובלים במיוחד מטראומות על רקע אלימות, ואלימות מינית בפרט — ולכן מצער כי עדיין אין מחקר רב וכתיבה רבה בנושאים אלה. בהתאם, במאמר אתאר את סוגי פגיעות בלהטב"קים; ואדגים מיקרואגרסיות מצד המטפל בכל הקשור לפגיעה המינית, לנטייה המינית ולזהות המגדרית הגברית. אציע כמה דגשים טיפוליים הנדרשים ממטפלים באוכלוסייה זו, ואדגים זאת באמצעות הצגת מקרה.
הורדת המאמר
פרויד ודורה: הזווית הפרה־אדיפלית
מיכל ארוך תמיר
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
במאמר אקח את הקורא למעין מסע בזמן, אל התקופה הוויקטוריאנית, בה מגלה פרויד את כוח הפירוש בריפוי הנוירוזה (ובכללה ההיסטריה) ומצעיד את הפסיכואנליזה בצעדיה הראשונים. בנקודת זמן זו מגיעה אליו לטיפול נערה בת 18 — אידה באואר — הלוא היא דורה. אתאר את הדרך שעברה דורה עד שהגיעה לאנליזה אצל פרויד ואת הדרך המשותפת, שעברו שניהם, באנליזה הקצרה שעברה אצלו — התקוות, הכמיהות והמאוויים שהביא כל אחד מהם לאנליזה וההשפעות של אלה על סיומה בטרם עת. זהו מקרה טיפול מרתק, אשר על אף מרחק הזמן ממשיך לעורר מחשבות ותחושות רבות. עשרות מאמרים נכתבו עליו לאורך השנים. אסקור את נקודת המבט הפרה־אדיפלית שנכתבה על המקרה ואנסה להעמיקה.
הורדת המאמר
סוגיות אתיות וקליניות בטיפול הרפואי והנפשי ב׳אישים חשובים מאוד׳ (אח"מים)
ד״ר יעקֹב מרגולין, פרופ׳ אליעזר ויצטום
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
ברשימה זו נעסוק בכמה נושאים קליניים ואתיים בהערכה ובטיפול, הקשורים במצבם הבריאותי והנפשי של אלה המכונים "אישים חשובים מאוד" (אח"מים, VIP's). נדון תחילה בסוגיות המתעוררות בעת טיפול נפשי שניתן לאנשים אלה ולאח"מים אחרים, ובהמשך נתאר כמה פתרונות שאיתם ניתן לצמצם בעיות שעולות במהלך טיפול במטופלים מסוג זה.
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - ברכה גאוני , 1931 - 2016
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
ד"ר ברכה גאוני היתה פסיכיאטרית (למבוגרים ולילדים ונוער) ופסיכואנליטיקאית. היא ניהלה את מחלקת הנוער בביה״ח "שלוותה" במשך שנים רבות עד לפרישתה לגימלאות, נתנה הרצאות רבות למתמחים ולסטודנטים במקצועות שונים בבריאות הנפש, וכן שימשה כמדריכה וכמנחה של מועמדים ומשתלמים בפסיכואנליזה. בין היתר גם שימשה כמזכירה וכיו"ר ועדת ההוראה של החברה הפסיכואנליטית. היתה אשת מקצוע מוערכת מאוד והקרינה תמיד חום ואנושיות כלפי הסובבים אותה. גאוני היתה אישה דגולה שידעה לתת עזרה ותמיכה לכול. הקשר הטוב שהיה לחבריה ולמודרכיה עמה היה מעשיר מאין כמוהו. הידע הרב והניסיון העשיר שלה, לצד היכולת הטובה להקנות אותם לתלמידיה, התייחדו גם בהשפעת גישתה ההומנית והרגישה שאיפיינו אותה. היא היתה פסיכותרפיסטית דגולה ואמפתית, ובלטה תמיד בכושר הניתוח שלה, תוך צניעות ופשטות של אישיות גדולה. לבד מעבודתה המקצועית, ברכה גאוני היתה גם אשת חברה ואהבה טיולים, קניות, בילויים, בישולים ועוד. רעיה (ליחיאל), אם לשני ילדים, יובל ותמי, וסבתא לשישה נכדים ושני נינים. היא הלכה לעולמה בגיל 85 , ב־ 2016 .
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - אותנטיות במפגש הפסיכואנליטי: עבודתה של ארמה ברנמן פיק
הדר קמפינסקי שוייצר
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
עורכים: מ. פחרי דייווידס ונעמי שביט
תרגום לעברית: אורה זילברשטיין
עריכה מדעית בעברית: מירב רוט
הוצאת כרמל, 2021 , 334 עמ׳.
ביקורת ספרים - נרשם בגוף מוח, נפש וגוף בריפוי מטראומה \ בסל ואן דר קולק
ד"ר נועה גור־אריה
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
תרגום מאנגלית: איריס רילוב
עורך מדעי: אלון בר
פרדס הוצאה לאור, 2021 , 546 עמ'.
ביקורת ספרים - נפלאות ההיפנוזה, תמונות מהקליניקה \ שאול נבון
ד"ר יגאל ורדי
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
טפר הוצאה לאור, 2021 , 168 עמ'.
ביקורת ספרים - תרפויטיקה וגאולה: פרויד ושלינג על החירות \ גלעד שרביט
ד"ר ענת צור מהלאל
כרך ל"ה, חוברת 3
2021
ירושלים: מאגנס, 2021 , 269 עמ'.