לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ד - חוברת 2
מרץ 2020
לחוברת הקודמת
כרך ל"ד, חוברת 2, 2020
מדור מחקר בפסיכותרפיה יוצא לדרך
ד"ר שרון זיו-ביימן
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
אנו שמחים להשיק את מדור המחקר בפסיכותרפיה של "שיחות" — כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה. המדור יארח חוקרים ומחקרים בולטים בתחום הפסיכותרפיה בישראל; יעקוב אחר מגמות ואחר ידע פורץ דרך במחקר בפסיכותרפיה בישראל ומחוצה לה; ידון במשמעויות הקליניות של הידע המחקרי, ויקדם דיאלוג בין הקהילה המחקרית לבין הקהילה הטיפולית בישראל. זאת מתוך עמדה אינטגרטיבית ופלורליסטית, הרואה חשיבות במתן ביטוי למיגוון גישות טיפוליות ופרדיגמות מחקריות ופיתוח יחסי גומלין ביניהן. לרגל יציאתו של המדור לדרך, ננסה בחלקה הראשון של הרשימה הנוכחית להתייחס לשאלות היסוד הנוגעות להגדרות ולאתגרים המרכזיים של המחקר בפסיכותרפיה, ונציג את הנושאים שבהם יעסוק המדור. בחלקה השני של הרשימה, נדגים את יחסי הגומלין המורכבים שבין הידע המחקרי לבין העבודה הקלינית, וזאת באמצעות סקירה של מחקרים שבדקו את הקשר שבין סגנון ההתמודדות של המטופל לבין סוג הטיפול ומידת הצלחתו. גוף ידע זה מייצג ניסיון רחב היקף וחלוצי לבסס, באמצעות מחקר, קריטריונים להתאמת הטיפול למטופל, ומאפשר הדגמה של יחסי הגומלין המורכבים שבין השדה המחקרי לבין השדה הקליני.
הורדת המאמר
פגוש את ההורים: התבוננות אמיצה ברגשות המתעוררים בעבודה טיפולית עם הורים
ד"ר עמית פכלר , בנג'י אלפר , רולה חילו־דביאת , אורית סברדליק , אדם קליין , עדי שטיין , איילת שילוח , ענבל שני־סרוקה
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
המפגש בין פסיכותרפיסטים המטפלים בילדים להורי הילד שבטיפול הוא מפגש מורכב: התמודדות המטפל עם הורי הילד עשויה להיות עבורו חוויה מעצימה ומעוררת סיפוק, כמו גם מתסכלת, שוחקת וקשה. מטרת המאמר הנוכחי היא להתבונן באומץ בשאלות הבאות: במפגש עם הורי הילד, מהם הרגשות המתעוררים במטפל? מה מקורם ומה מקומו של מדיום המסרונים ביצירתם? כיצד הם מתבטאים בעולמו הפנימי של המטפל וכיצד באינטראקציה עם ההורים? ולבסוף — איך יתמודד המטפל טוב יותר עם רגשותיו כלפי ההורים? כדי לענות על שאלות אלו, נגדיר תחילה את טיב החוזה שבין הורי הילד למטפל בנוגע לאופי המפגשים ביניהם כטיפול בהורות המלווה את הטיפול בילד; נציג את אופיים הדיאלקטי של יחסי הורים־מטפל, הנע תמידית בין יצירה להרס; נרחיב בנושא התגובות הרגשיות של המטפל כלפי ההורים בהעברה־הנגדית, וניָחֵד מקום למשמעות העברת מסרים כתובים במדיה הדיגיטלית בין הפגישות.
הורדת המאמר
"השלילה הטובה דיה" : מחשבות על השלילה כמאפשרת התפתחות החשיבה
ד"ר נחמה אורדע
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
הגעתי אל מאמרו של פרויד מ־ 1925 , "השלילה", עם הידיעה המוכרת יותר על השלילה כהגנה. ההכרה שפרויד דיבר על ה׳שלילה׳ גם כמאפשרת התפתחות החשיבה לוותה בתחושת גילוי. גרין, ב־ 1975 , בהימצאו על קו התפר המחזיק, הן את הדחף והן את האובייקט, התייחס אל השלילה במסגרת 'עבודת השלילי', הכוללת בתוכה גם את תופעת ההלוצינציה השלילית. בעזרת דליה רביקוביץ ודוגמה קלינית, אתמקד בתופעת ההלוצינציה השלילית, כמתכתבת עם מושג ׳מרחב המעבר׳ של ויניקוט, ואבדוק האם אפשר לדבר על 'שלילה טובה דיה', ככזו המאפשרת תנועה סזוריאלית בין הקיים הנשלל לבין העתיד להתגלות ובכך מאפשרת את הרחבת החשיבה.
הורדת המאמר
"ותיפקחנה עיני שניהם וידעו..." : על תרומת המעורבות הרגשית של המטפל לצמיחה רגשית של המטופל במשנתם של ביון וברומברג
ד"ר יוסי מיכאלי
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
המאמר הנוכחי מתבסס על הסיפור "תלאותיה של סופי" מאת קלאריס ליספקטור, באמצעותו אדגים ואדון בתיאורית ההכלה ובאינטראקציות מיכל/מוכל המאפשרות התפתחות של החשיבה, טרנספורמציה וצמיחה רגשית בקרב מטופלים, מן התרומות הבולטות של ביון לחשיבה הפסיכואנליטית. כמו כן אדגים באמצעות סיפור זה את המושגים: מימוש בפעולה, דיסוציאציה, ריבוי עצְמיים ו'עמידה ברווחים שבין מציאויות', מתרומותיו המרכזיות של ברומברג לחשיבה הפסיכואנליטית. במאמר אצביע על נקודות השקה אפשריות בחשיבה של תיאורטיקנים אלה, כמו גם על הפערים ביניהם בהבנתם את התהליך הטיפולי. אשים דגש על התקשורת הרגשית ועל המעורבות הרגשית של המטפל ויכולתו לחוות חוויה רגשית חדשה בתוכו, לפי משנתם של ביון וברומברג, כערוץ מרכזי לחוויותיו העמוקות והכואבות ביותר של המטופל. אטען לקיום רצף של נוכחות ומעורבות רגשית של המטפל ביחס לעוצמת היעדר הסימבוליות של חוויות המטופל. עוד אטען כי פרספקטיבה השוואתית מאפשרת מפגש מקיף ומעמיק יותר עם מושגי היסוד והתרומות הייחודיות של כל אחת מן התיאוריות כעומדות בפני עצמן.
הורדת המאמר
מניעת רשלנות בטיפול בהפרעת אישיות גבולית
ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
ללא תקציר.
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - דב אלכסנדרוביץ
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקב מרגולין
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
ללא תקציר.
הורדת המאמר
על כמה דיכוטומיות בתחום הטיפולי
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
ללא תקציר.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - דונלד ו' ויניקוט - הפסיכולוגיה של השיגעון
סיגל השילוני־אריאלי
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
עורך: עמנואל ברמן. תרגום מאנגלית: יפעת איתן־פרסיקו.
תל־אביב: הוצאת עם עובד/ פסיכואנליזה, 2018 , 361 עמ'.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - מייקל אייגן - הזנה רעילה
ד"ר אליס בר נס
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
תרגום מאנגלית: משה ברגשטיין ודורית שיקיירסקי
עורך מדעי: עמית פכלר
ירושלים: כרמל/סדרת פגישות, 2019 , 207 עמ'.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - עמית פכלר - למשש את הפיל: נקודות עיוורות של מטפלים בגישה הפסיכואנליטית
אסף רביץ
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
ירושלים: הוצאת כרמל, 2019 , 323 עמ'.
הורדת המאמר
ביקורת ספרים - ROBI FRIEDMAN - Dreamtelling, Relations, and Large Groups: New Developments in Group Analysis
יעל דורון
כרך ל"ד, חוברת 2
2020
הורדת המאמר