לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
לחוברת הבאה
כרך ל"ג - חוברת 3
אוגוסט 2019
לחוברת הקודמת
כרך ל"ג , חוברת 3 , 2019
על אשמה נרקיסיסטית : התבוננות מחודשת על מקום ה'אשמה' בהגות הקוהוטיאנית
קלאודיה קוגן
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
רגש 'האשמה' הוא תופעה נפוצה בספקטרום החוויות האנושיות. ככזו קיבלה מקום מרכזי בהגויות פסיכואנליטיות ופסיכותרפויטיות רבות, אך בהגות הקוהוטיאנית נותרה כתופעה צדדית, בשל הדגש שהיינץ קוהוט נתן לתופעת הבושה שאיפיינה את אופני הפגיעה בציר הנרקיסיסטי. במאמר זה אחקור את תרומת פסיכולוגית העצמי לשאלת ה'אשמה' ואציע המשגה חדשה המתארת קונסטלציה התפתחותית־קלינית ייחודית, בה חוויות שבר מוקדמות נרשמות בתוככי הנפש כסוג של אשמה, אשר אכנה "אשמה נרקיסיסטית". השימוש במונח 'נרקיסיסטית' אינו מתכוון לאגוצנטריות, אלא לאשמה הצובעת את כלל ההוויה של העצמי. בנוסף להתבוננות התיאורטית, אציג באמצעות מקרים קליניים וספרותיים את השפעותיו של המושג על הפרקטיקה התרפויטית.
הורדת המאמר
סופיות החיים במפגש הטיפולי עם זקנים — על משחק ומציאות בזיקנה
ליאת לוי וכטנברג
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
במאמר זה ארחיב את ההתבוננות על הפרדוקסים הבולטים סביב סוגיית גוף־נפש וסביב סוגיית המוות והחיים בשלב הזיקנה. אתייחס לזיהוי מורכבותן של סוגיות אלו וביטויין ביחסי ההעברה. כמו כן אדון בסוגיית המוות בשלב הזיקנה המאוחרת ובטאבו הקיים סביב עיסוק במוות הממשי. טיפול בזקנים מעורר את הדיאלוג של המטפל עם מותו שלו ומהווה אתגר טיפולי גדול שיכול להעמיק או להגביל את יכולתו לעזור למטופל להתיר את בדידותו בעיסוק עם המוות. למטפל בזקנים יש תפקיד מרכזי בהתרת הטאבו בנושא זה ועל כן הכרחי שירחיב ויעמיק את היכרותו עם חומרים אלה בתוכו. בירור תחושות ההעברה־הנגדית ויצירת סביבה שמחזיקה את הדיאלקטיקה שבתוך הפרדוקסים הם פעולות הכרחיות בפסיכותרפיה עם זקנים.
הורדת המאמר
העברה־נגדית בטיפול פסיכודינמי עם המטופל המבוגר־יותר
יעל ברוך
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
אתייחס במאמר לרתיעה של מטפלים מלקבל מטופלים מבוגרים־יותר לטיפול מכוונן־תובנה, אשר החלה בפרויד וממשיכה עד היום למרות תיאורי טיפול מוצלחים רבים שהופיעו מאז בספרות הפסיכואנליטית. המסקנה המתבקשת היא שהקושי בטיפולים אלה הוא יותר של המטפל מאשר של המטופל, לאור התנגדות המוזנת מחרדה לנוכח התופעות הקיומיות של הזדקנות וסופיות החיים. העברה־נגדית חזקה מקשה על ראיית המטופל כמסוגל להגיע לתובנה ולשינוי, ומעוררת גישה הגנתית במקום פרשנית, ולפיכך חיוני להעמידה לבקרה נחושה ומתמדת. אדגים קשיים להתמודד עם העברה ארוטית, מגבלת הזמן, מגבלות פיזיות ומנטליות, פרידה וסיום טיפול. אראה צדדים מתגמלים הקשורים להערכה הגבוהה שמטופלים מבוגרים־יותר רוחשים כלפי הטיפול וכן לעוצמת הקשר המיוחד הנרקם בינם לבין המטפל.
הורדת המאמר
בחיפוש אחר מרחב מוגן : מאבק עם הביזארי בעבודה הטיפולית בזמן מלחמה
אילת רז
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
במאמר זה אנסה לתאר מחוויותיי ומעבודתי במהלך ימי מלחמה, ולהרהר על אופני נוכחות וטיפול בזמן חריג זה, השכיח במקומותינו. בזמן מלחמה מותקפים יסודות האנושיות וה-setting הבסיסי של הטיפול האנליטי. המטפל והמטופל, נדרשים להתמקמות מחודשת בתוך ׳שיגרת מלחמה׳ ביזארית וטראומתית משותפת, בה שניהם פגיעים ואיתנות המיכל הטיפולי אינה מובנת מאליה. אציע שנוכח המתח הנוצר בעת מלחמה בין רקע המבטחים (background of safety) לבין הרקע של המאויים (background of the uncanny) נדרש מהמטפל מאבק פנימי ליצירת מרחב מוגן בתוכו. מודעות המטפל כלפי מאבק זה, לעתים אפילו שיתוף לגביו, יסייעו למטופליו למצוא מרחב כזה גם בנפשם.
הורדת המאמר
להחיות את בת יפתח — מהותה של החלמה מתוך המציאות החולמת אותנו
אברמית ברודסקי אביבי
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
הנחת המוצא של המאמר היא כי האמונה במציאות היוצאת לקראתי ומחוללת אותי בחיי, מאפשרת חיים בריאים ובוראים מתוך השראה ויצירתיות. טראומות מקשות עלינו להישאר במימד הפתוח והבוטח, מצמצמות מימד טרנספורמטיבי זה של חיים ומחליפות אותו בתנוחות קפואות שלא מאפשרות להחלים. במאמר אדגים כיצד טיפול מהווה הזדמנות להחזיר את האדם מתוך החוויה הטראומתית אל אופנות טרנספורמטיבית. היכולת של המטפל לקשב רגיש, להשתקפויות, ולסינכרוניסיטי מהווה מדריך מופלא בסבכי הטיפול ומאפשרת לאחות מחדש את החיבור החיוני נפש־עולם.
הורדת המאמר
האוריינטציה התיאורטית של המטפל והשלישי האנליטי
אודי רוזנטל
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
המאמר מתייחס להשפעה שיש לתיאוריה של המטפל על השלישי האנליטי שנוצר בטיפול, וליתרון שיש לחופש התנועה של המטפל במרחב מעברי שבו מיגוון מודלים תיאורטיים — השלישי האנליטי שנוצר אז מאפשר חופש רחב יותר גם למטפל וגם למטופל. הדבר תורם ליכולת המטפל להפגיש מטופלים עם צדדים שונים של אישיותו (של המטפל) ולענות בצורה טובה יותר על מיגוון הצרכים של מטופלים שונים בפאזות שונות במהלך הטיפול. גישה זו מועילה במיוחד במצבי תקיעות. במאמר דוגמה קלינית מפורטת המדגימה את הגישה.
הורדת המאמר
היכולת לקבל החלטות — כְּשִׁירוּת וְהיעדרוּתָהּ - חלק ב'
ד"ר יעקׁב מרגולין , פרופ' רוברטו מסטר
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
ללא תקציר
הורדת המאמר
דמויות בפסיכותרפיה - הלל קליין
פרופ' אליעזר ויצטום , ד"ר יעקֹב מרגולין
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
ללא תקציר
הורדת המאמר
ציטוט פרויד באנגלית בתוך טקסטים עבריים : מנהג בעייתי
פרופ' עמנואל ברמן
כרך ל"ג, חוברת 3
2019
ללא תקציר
הורדת המאמר