לרכישת מינוי
כניסת מנויים
לרכישת מינוי
כניסת מנויים
בית
על "שיחות"
בעלי תפקידים
הנחיות למחברים
סוקרים
מאגר מידע
מודעות ופרסומים
מדור ספרים
צור קשר
ספרים שהגיעו למערכת
Bits of Psyche: Selected Seminars by Michael Eigen
MICHAEL EIGEN
מייקל אייגן, הפסיכולוג והפסיכואנליטיקאי הנודע מניו יורק, כתב כשלושים ספרים ומאמרים רבים. אייגן עובד במשך כחמישים שנים עם מטופלים קשים, כולל מטופלים פסיכוטיים, הוא חבר בכיר באגודה הלאומית האמריקאית לפסיכואנליזה, לימד במשך שנים רבות בתוכנית הפוסט־דוקטורט בפסיכותרפיה ובפסיכואנליזה באוניברסיטת ניו יורק, ועד 2008 שימש כעורך כתב העת Psychoanalytic Review. הוא נותן במשך כחמישים שנים סמינר פרטי בימי שלישי על ויניקוט, ביון, לאקאן וכתיבתו שלו עצמו, סמינר שבשנים האחרונות, מאז תקופת הקורונה, מתקיים בזום, וכך מתאפשרת בו השתתפות בינלאומית נרחבת. ספרו הנוכחי כולל שבעה סמינרים שנבחרו מתוך הסמינר הזה בין השנים 2015 עד 2022 , ובהם הוא בודק בסגנונו האישי והמיוחד רעיונות פסיכואנליטיים שעולים מתוך כתיבתם של ויניקוט, גרין, מלצר, ובעיקר ביון (סמינרים 2, 4, 6, 7) שיש להם הרבה עוצמה ומשמעות בעשור האחרון והשפעה על כתיבתו, כמו חיים ומוות, מוות נפשי, ותפקיד השקרים והאמת במציאות הפנימית, בטיפול, ובמציאות החיצונית. לספר מבוא שכתבה קרי כהן, שמשתתפת בסמינר הקריאה כמעט עשרים שנה, ומנחה־במשותף את הסמינר המקוון.
Primary Process Impacts and Dreaming the Undreamable Object in the work of Michael Eigen: Becoming the welcoming Object
LORAY DAWS and KERI S. COHEN
לפנינו שני ספרים המהווים יחד אוסף מרתק של מאמרים הנסמכים על הגותו התיאורטית־קלינית של מייקל אייגן. שני עורכי הספרים הם קרי כהן, עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית בגישה פסיכואנליטית, העובדת בפנסילבניה עם מטופלים מבוגרים, מתבגרים וילדים. היא ערכה־במשותף את הספר Healing, Rebirth, and the work of Michael Eigen וכתבה מבואות לכמה מספריו של אייגן. ד״ר לורי דאוס הוא פסיכולוג קליני מדרום אפריקה ומקולומביה הבריטית בקנדה, עובד בקליניקה פרטית ואיש סגל בכיר במכון מסטרסון הבינלאומי בניו יורק. לורי מתמקד בפסיכואנליזה אקזיסטנציאליסטית וקשור מאוד להגותו של אייגן בשנים האחרונות. לפני שני הספרים האלה כתב וערך־במשותף שישה ספרים שעוסקים ברובם בכתיבתו של אייגן והשפעתה על החשיבה הטיפולית הפסיכואנליטית, וכתב את הספר Michael Eigen – A Contemporary Introduction. הספר Becoming the welcoming Object הראשון מבין השניים, מתמקד באובייקט המְקבל־בברכה בכתיבתו של אייגן. הוא כולל מאמרים של 14 כותבים מרחבי העולם: מארה״ב, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו, בריטניה, טורקיה וישראל (עפרה אשל). הספר השני Working with the Obstructive Object מתמקד בהזנה הרעילה ובעבודה עם האובייקט החוסם בכתיבתו של אייגן. הוא כולל 13 מאמרים של כותבים מרחבי העולם: ארה״ב, הודו, צרפת, פיליפינים, בריטניה ואירלנד. אוסף המאמרים המקיף שמציעים שני הספרים האלה מהווה תרומה מרשימה להבנת ולהעמקת משמעות החשיבה התיאורטית־קלינית של אייגן.
Psychoanalysis as Radical Hospitality: Six perspectives on Turning-to versus Turning-away
DANA AMIR
זהו ספרה באנגלית של פרופ׳ דנה אמיר, שיצא בשנה הקודמת בעברית ונקרא בעברית ״גלות הגוף המדבר״, והוא נסקר בסקירה מקיפה בגיליון ״שיחות״ הקודם — ל״ח (2) .2024 ,191-187. פרופ׳ אמיר היא פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה ומדריכה בחברה הפסיכואנליטית בישראל, ראש מסלול הדוקטורט באונ׳ חיפה, משוררת וסופרת. עורכת ראשית של ״מארג״ — כתב־עת ישראלי לפסיכואנליזה מטעם מרכז פרויד באונ׳ העברית. הוציאה לאור שישה ספרי שירה, שלושה ממוארים וארבעה ספרי עיון פסיכואנליטיים, שהופיעו בעברית ובאנגלית. זכתה בפרסים על כתיבתה הפסיכואנליטית והספרותית. הספר הנוכחי בעברית ובאנגלית מתאר את יכולת הנפש האנושית לאתר את נקודת ״המנוף הארכימדי״ שלה ובאמצעותו לחלץ את עצמה מן התהום, כלומר לחרוג מן הווריאציות השונות של חוסר הישע ומעמדת התובע את עלבונו וצדקתו (המתוארות בששת פרקי הספר) לעמדת מי שנכון לסלוח ולהיסלח. יכולת זאת מפורשת בספר באנגלית כצורה מיוחדת של ״הכנסת אורחים״, והיא מהווה כך את הנקודה הארכימדית שמאפשרת לנפש להפציע ולעלות מן התהום.
וָהָלְאָה
דנה אמיר
ספרון או מחברת של 19 עמודים שכתבה פרופ׳ דנה אמיר. זהו טקסט בפרוזה לירית הסובב סביב פרידה. במרכזו סיפור אהבת אם לילד, הנע בין פרגמנטים של ילדות ובגרות; אהבה המוחה כנגד חוקי המרחב, הזמן והפרידה מהבן לאחר שלושה עשורים, והצורך לכונן מרחב אחר בלעדיו.
על רוחב הלב
אדם פיליפס וברברה טיילור
הספר ״על רוחב הלב״ (התרגום שנבחר בעברית לשֵם On Kindness) נכתב על־ידי הפסיכואנליטיקאי אדם פיליפס וההיסטוריונית ברברה טיילור, ופורסם באנגלית ב־ 2009 . אדם פיליפס הוא פסיכואנליטיקאי השייך לזרם העצמאי, ופרופ׳ לספרות אנגלית העובד ומלמד בלונדון. הוא כותב פורה, שכתב מעל 20 ספרים על מיגוון נושאים, מהם 12 ספרים לפני ספר זה, בכתיבה אופיינית, חופשית עד פרובוקטיבית. ברברה טיילור היא היסטוריונית, שפרסמה כמה ספרים ידועים על ההיסטוריה של הפמיניזם, בכללם מחקר שזכה בפרס על פמיניזם סוציאלי במאה ה־ 19 , וכן ביוגרפיה אינטלקטואלית של הפמיניסטית החלוצה מרי וולסטונקראפט. הספר מתאר בחמישה פרקים את מהותו המורכבת, רבת הפנים והפרדוקסאלית של רוחב הלֵב. בפרק הראשון — ״כנגד רוחב הלב״, בפרק השלישי — "רוחב הלב — באיזו מידה?" ובפרק הרביעי — ״דחף רוחב הלב״ מתבוננים הכותבים במהותו המורכבת של רוחב הלב. בפרק השני — ״היסטוריה קצרה של רוחב הלב״ סוקרת ברברה טיילור את התהליך המקביל המתרחש לאורך ההיסטוריה, של הניסיונות להרחיב ולהחיל את רוחב הלב כעמדה חברתית, המעוררת בתגובה ובעוצמה רבה עמדות מתנגדות וסותרות הפועלות כנגד. בפרק החמישי והאחרון — ״רוחב הלב המודרני״, חוזרים הכותבים לתחום ההיסטורי ולימינו, כשברברה טיילור מוסיפה את הנדבך הפמיניסטי לקריאה ההיסטורית. לספר מבוא מושקע ומפורט של אילת רז, המתרגמת והעורכת המדעית של הספר, אשר מוסיפה לפרויד ולוויניקוט שאליהם מתייחס פיליפס, את מלאני קליין ומושג צרות־העין, שבחסרונו היא חשה במהלך קריאת הספר, ואת הסיפור של הפסיכואנליטיקאית ההתייחסותית — ג׳ודי מסלר דייויס על כוס התה החמה עם הדבש ( 2004 ) שמכינה לה המטופלת הדרשנית, השונאת־שנואה שלה, לאחר חשיפת השנאה ההדדית ביניהן בתשובה של המטפלת. בסיום הספר שתי ״אחרית דבר״ של אילת פז ושל עורך סדרת 'פגישות' — ד״ר עמית פכלר, אשר מחברות את רוחב הלב ואובדן התקווה למאורעות הטרגיים של השבעה באוקטובר.
בגוף הטיפול: פסיכותרפיה משלבת גוף, נפש ורוח
רונית שלו, שמית קדוש ואלון רז (עורכים)
ספר עב כרס ומרשים המנסה לאסוף את הידע המגוון שהתפתח בגישות טיפול שונות על פסיכותרפיה המשלבת גוף, נפש ורוח. הכותבים בספר מביאים נקודות מבט שונות, החל מגישות דינמיות והתייחסותיות, דרך גישות המבוססות על פסיכותרפיה גופנית, וכלה במסורות המזרח וממדי הרוח, שנאספו מתוך התנסות וחקירה משותפות ומרחב למידה משותף במכון שילוב — ביה״ס לפסיכותרפיה גופנית נפשית מבוססת מיינדפולנס, ששלושת עורכי הספר משתייכים אליו: ד״ר רונית שלו היא חוקרת מרצה ומטפלת בתחום האובדן והשכול, מרצה במכללה האקדמית עמק יזרעאל ובמרכז שילוב, פסיכותרפיסטית גוף נפש במרפאה לבריאות הנפש לילדים ונוער בבית החולים העמק עפולה, אמנית וציירת. ד״ר שמית קדוש היא מומחית ברפואת משפחה, פסיכותרפיסטית גוף נפש מבוססת מיינדפולנס, מורה בכמה תוכניות הכשרה אקדמיות וכותבת. ד״ר רז אלון רז הוא פסיכולוג קליני, מרצה (במרכז שילוב, אונ׳ חיפה, מכללת עמק יזרעאל) ומספר סיפורים, מרכז אקדמי של תוכנית הפסיכותרפיה גוף נפש מבוססת מיינדפולנס ושל התוכנית לפסיכולוגיה בודהיסטית. הספר נפתח בהקדמה של ד״ר יורי סלע ״נוכחות בגוף כהיכל נפשי לתנועת הרוח״, שמנסה להציע את המושג ״פסיכותרפיה נפשית גופנית״ כדי לתקן את אי־הדיוק שבהדרת הגוף משדה הנפשיות הגלומה במונח ׳פסיכותרפיה׳ שפירושו טיפול בנפש. מכאן הספר הולך ומתפרש באופן מקיף ומגוון מאוד על פני חמישה שערים שכוללים עשרים ושלושה פרקים: שער ראשון — הקשר הטיפולי בפסיכותרפיה גופנית נפשית; שער שני — התערבויות: גישות המשלבות גוף, נפש ורוח בטיפול; שער שלישי — התערבויות מבוססות מיינדפולנס; שער רביעי — טראומה ומשבר בפסיכותרפיה גוף נפש ורוח; שער חמישי — הדרכה בפסיכותרפיה גוף נפש ורוח.
על הגלוי והסמוי במסע המטפל: על עולמם של מטפלים במקצועות הבריאות המתמחים בעבודה עם אנשים עם לקויות מורכבות.
גיתית מור־יצחקניא
מחברת הספר, גיתית מור־יצחקניא, היא קלינאית תקשורת מרצה בחוג להפרעות תקשורת של אונ׳ חיפה, מדריכה קלינית ומנחת סדנאות בתחום העבודה עם לקויות מורכבות וגישות אקולוגיות בטיפול. הספר נכתב מתוך עיסוקה והתמודדותה במשך למעלה משלושה עשורים כקלינאית תקשורת בעבודה עם אנשים עם לקויות מורכבות ובני משפחותיהם, ומתוך התפיסה שהלכה והתפתחה בה במשך השנים האלו שהמטפל הוא חלק בלתי נפרד מן הסביבה הטיפולית בהיותו נוכח בה, כשעצם קיומו שם משפיע ומשנה אותה. לכן במרכז הספר מוצבות השאלות אודות המטפלים ממקצועות הבריאות שבחרו בעבודה עם אנשים עם לקויות מורכבות — מי הם ומה מאפיין אותם, מה המניעים הגלויים והסמויים, פנימיים וחיצוניים (חברתיים־תרבותיים) המפעלים ומופעלים על־ידם. הספר מחולק לארבעה שערים וכולל 13 פרקים: שער ראשון — תחילתו של מסע: בחירה מקצועית; שער שני — באתי ונשארתי, המסע בעיצומו: רכיבי חוסן והתמדה; שער שלישי — המטפל המחפש משמעות: נארטיבים גלויים וסמויים; שער רביעי — גורמי שחיקה אצל מטפלים בלקויות מורכבות.
צדה האחר של הצעקה
קלאודיה אידן
קלאודיה אידן היא פסיכואנליטיקאית לאקאניאנית, חברה ב-Giep (החברה הישראלית של האסכולה הלאקאניאנית החדשה) וב-NLS מלמדת ברשת הלאקאניאנית וצלמת חובבת (הצילום על עטיפת הספר הוא שלה). ספרה הקודם: ״צדו האחר של הדימוי״ יצא לאור בהוצאת רסלינג ב־ 2012. אידן בוחרת להשתמש במילה דממה. לשקט שני צדדים — הוא יכול להיות הנאה וסיוט, והמילים שקט או שתיקה אינן מכסות לדעתה את שני ההיבטים האלה. לעומת זאת המילה ״דממה״ אינהרנטית לדחף המוות, אינהרנטית לממשי. הספר מתייחס להיבטים שונים הנוגעים לסוגיה כי הדממה נוכחת בכל מה שנוגע לעולם ולחיים. המחברת גם מדגישה שבעוד הפסיכואנליזה נשענת על הדיבור ודרכו היא חותרת להגיע לגלעין הסימפטום, מבחינתה היה זה הכרחי לנסות ללמוד את נושא הדממה, כי זו היתה אחת הדרכים לשבור את הדממה שהפכה בתוכה, כפי שהומשג באנליזה שלה, למעין עצם מוצקה הנעוצה בגופה, וקשורה להיסטוריה משפחתית שלה שהיו בה רק שתיקה וסודות.
היכל המראות על הבמה: פסיכותרפיה בתיאטרון פלייבק
רונן קובלסקי, ניר רז, שושי קיסרי
עם פרק מאת סוזאנה פנדזיק. חיפה: הוצאת מרכז מחקר ע״ש אמילי סגול, ביה״ס לטיפול באמצעות אמנויות, 292 עמ׳. , אונ׳ חיפה, מהדורה שנייה, 2004.
An introduction to Psychotherapeutic Playback Theater: Hall of mirrors on Stage
RONEN KOWALSKI, NIR RAZ , SHOSHI KEISARI
הספר בעברית הוא מהדורה שנייה ומעודכנת של הספר שיצא בעברית לראשונה ב־ 2019 ולאחר מכן באנגלית ב־ 2022. שלושת כותביו הם: רונן קובלסקי, פסיכולוג קליני בכיר ומדריך, ממקימי ומנהלי המכון הישראלי לפסיכותרפיה בתיאטרון פלייבק. חבר במכון הישראלי לפסיכותרפיה קבוצתית. מרצה ומדריך במכללה האקדמית לחברה ואמנויות, במרכז ויניקוט ובמכון מגיד לפסיכותרפיה של האונ׳ העברית. זכה בפרס האירופאי לבמאים צעירים. עוסק בתיאטרון פלייבק Arena . טיפולי מ־ 1991 ניר רז הוא מנחה קבוצות בארץ ובחו״ל מחבר של טרילוגית הספרים ״כלים למנחי קבוצות״ ממקימי ומנהלי המכון לפסיכותרפיה בתיאטרון פלייבק. זכה בפרס השחקן המצטיין, עבד כבמאי ומנחה במרכז חוסן עם אוכלוסייה של מבוגרים נגמלים מסמים, ובבית החולים תל השומר עם מתבגרים עם הפרעות אכילה. עובד כיום כליצן רפואי בביה״ח שניידר. שושי קיסרי היא מטפלת בדרמה ומרצה ומדריכה סטודנטים באונ׳ חיפה, במכללת תל חי ובמכון לפסיכותרפיה בתיאטרון פלייבק. מנחת קבוצות, סדנאות, ומטפלת בילדים, נוער ומבוגרים במסגרות ציבוריות ופרטיות. ד״ר סוזאנה פנדזיק היא ראש התוכנית לתואר שני בדרמה־תרפיה במכללה האקדמית תל חי וראש המסלול לתיאטרון ככלי טיפולי בחוג ללימודי התיאטרון באונ׳ העברית. מרצה בתוכנית הכשרה של המכון השוויצרי לדרמה־תרפיה ובמוסדות להשכלה גבוהה נוספים בעולם. מייסדת וחברת כבוד של האיגוד השוויצרי לדרמה־תרפיה. פרסמה מאמריםרבים וספר על השימוש בטכניקות פעולה בעבודה עם נשים מוכות. הספר מציג את הפסיכותרפיה הקבוצתית בתיאטרון הפלייבק כתחום טיפולי ייחודי, ומתאר את החשיבה התיאורטית המניעה אותו, שמצד אחד מעוגנת במושגים מתחומי הפסיכואנליזה, התיאטרון, תולדות האמנות והפילוסופיה, ומצד אחר מבוססת על חוויה ספונטנית וחמקמקה. באופן דומה פועל התהליך בפסיכותרפיה בתיאטרון הפלייבק, וכרוכים בו יחדיו טיפול קבוצתי באוריינטציה פסיכואנליטית לצד אילתור מִשחקי־תיאטרוני. בפרדוקסים אלה מתקיימים הצדדים השונים של החוויה זה לצד זה, משלימים זה את זה ובכך למעשה מאפשרים טרנספורמציה. הספר כולל עשרה פרקים: סיפור, השיקוף התיאטרוני, דרך עוקפת למעמקי הנפש, ניגודים ואינטגרציה, הרחבת העצמי באמצעות האחר, ממגרש המשחקים אל הבמה, החומר שממנו עשוי המיכל, תבניות תיאטרוניות, רזוננסים דרמטיים כהתערבות טיפולית מבוססת תיאטרון פלייבק
אדיפוס בפריז: נובלות פסיכואנליטיות
מישל גרנק
מחבר הספר, ד״ר מישל גרנק הוא פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל. היה ראש התכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באונ׳ ת״א; העורך המדעי של ספרי פסיכואנליזה של פסיכואנליטיקאים צרפתים חשובים בתרגום לעברית: גרין, לפלאנש, פונטליס, אנזייה ועוד. ספרו שיצא קודם בצרפתית ב־ 2018 , כולל שלוש נובלות בידיוניות המתארות התמודדויות בטיפול של פסיכואנליטיקאית מצליחה ומוכרת בצרפת — ״תסביך ז׳וזיאן״, של רופא משפחה ותיק ורגיש לתופעות קליניות בלתי־מודעות — ״אנני אולסן״, ושל מתמחה לפסיכיאטריה שמגיע לבי״ח בפרובנס — ״בין האלמוות״. שלושתם נדרשים להתמודד עם מטופלים הדורשים מהם התעמתות עם רגשות, מחשבות, פנטזיות ותהיות עוצמתיים שהם מעוררים. אלה מאפשרים לקוראים לגעת באינטנסיביות הרגשית של הטיפול בגישה הפסיכואנליטית, בעוצמות של העברה והעברה־נגדית, ובאופני ההתמודדות עם המסתורין של המצב הטיפולי. לספר ״פתיח לסדרה״ שכתב עורך סדרת נרקיסוס פרופ׳ ענר גוברין, ואחרית דבר — "ההעברה הנגדית בפעולה" שכתב מחבר הספר, מישל גרנק.
להרעיב את הזאב שבפנים: תזונה ודימוי גוף בהפרעות אכילה, כרך א׳ + ב'
מוריה גולן, רחל פוגל
שני הכרכים של הספר ״להרעיב את הזאב בפנים״ הם תוצר של עבודה רבת שנים עם מטופלות ומטופלים ובני משפחותיהם שהתמודדו עם הפרעות אכילה. מחברות שני כרכי הספר הן פרופ׳ מוריה גולן, דיאטנית קלינית פסיכותרפיסטית, מפתחת וחוקרת תוכניות התערבות ומניעה בבעיות אכילה ודימוי גוף; מנהלת מרפאת ״שחף״; פרופ׳ מן המניין במכללת תל חי וחברה בוועדה של מל״ג למינוי פרופסורים בתחום מדעי החברה וההנדסה. ורחל פוגל, פסיכולוגית מומחית, מטפלת ומדריכה בטיפול משפחתי וזוגי; מנהלת אקדמית של תוכנית ההסמכה בטיפול משפחתי וזוגי במרכז ״בינינו״ ברמת השרון; פסיכולוגית במרפאה לטיפול בהפרעות אכילה (״שחף״) בגני הדר. העבודה הטיפולית המתוארת בספר הראשון ממחישה את המאבק המשותף של המתמודדות עם הפרעות האכילה, של משפחותיהן ושל המטפלים במסע להשתחררות משליטת אנורקסיה ובולמיה. העבודה הטיפולית מדגימה הבנות ודרכי טיפול ייחודיות הרואות בהפרעת האכילה ישות ״זאבית״ פנימית המנצלת סדקים של חולשות וקשיים אצל הנערות, ישות שכופה את רצונה ומפתה אותן לנהוג בהתאם לתכתיביה. שם הספר "להרעיב את הזאב שבפנים” ממחיש כיצד בטיפול מאחדים את הכוחות של המטופלות, המשפחה והמטפלים, ובעבודה משותפת נאבקים במטרה לשחרר את חייהן וזהותן מהאחיזה העוצמתית של הפרעות האכילה כדי לאפשר צמיחה ואיכות חיים. בספר השני נמשכת ההתייחסות להפרעות האכילה ולחולשות ולקשיים האישיים של המטופלות כאל ״ישות זאבית״ שמכוונת את האדם לפעול כנגד עצמו ואת המשפחה לפעול כנגד תכתיביה. תהליך ההשתחררות מההכוונות הפנימיות המזיקות האלו הוא למעשה הדרך להתמודדות עם הקשיים הרגשיים שבבסיס הפרעות אלו. הספר עוסק באופן מקיף ומעמיק בדינמיקות הנפשיות והפיזיות של הפרעות האכילה, בהתמודדות ובטיפול הרב־מקצועי והרב־מימדי בהפרעות אלו, כל זאת לצד התייחסות לקשר בין מוח, רגשות והתנהגויות בהפרעות אכילה ובין סוגים שונים של טיפול רגשי. הפרק החותם את הספר עוסק בהדרכת הורים וטיפול משפחתי. העבודה הטיפולית המתוארת כאן מדגימה עד כמה המסע הטיפולי להשתחרר מהפרעות אכילה הוא ״ריצה למרחקים ארוכים״, שנדרש בה תכנון והתאמת אסטרטגיות משתנות כדי להצליח להתמודד עם המכשולים ולהגיע לקו הסיום.
חלון פתוח: מבט קרוב על אובדנות והחלמה
תמר פויכטונגר
מחברת הספר, תמר פויכטונגר, היא מטפלת משפחתית זוגית, מדריכה בפסיכותרפיה בגישה הומניסטית ויועצת בחינוך מיוחד. הספר הכולל תשעה פרקים וסוף דבר, מתמקד בחידת האובדנות וההחלמה ממנה. הוא מביא חומרים מהידע הקיים על אודות אובדנות והחלמה מתוך מחקרים שנערכו בשיטת מחקר איכותניות המאפשרים להתקרב להבנת החוויה הסובייקטיבית של האדם, לצד סיפורים המבוססים על ראיונות אישיים של אנשים עם נטייה אובדנית שיכלו לה. האובדנות, אף שהיא תופעת קצה, עוסקת במהות משותפת לאנושות כולה; נוגעת בשאלות ביחס לתחושות החיים, צרכים פסיכולוגיים בסיסיים, קשר ותקשורת בין־אישית וחיבור למשמעות ולעולם.
מכאב לצמיחה: מודל ענבלים לשיקום נפגעות טראומה מינית
עמנואל שטראוס, גילה שרבף, דנה קושניר
שלושת מחברי הספר הם ד״ר עמנואל שטראוס, שבא מתחום העבודה הסוציאלית למחקרים של ביה״ס לעבודה סוציאלית באונ׳ העברית ופרסם מאמרים בתחום הממשק שבין מאפייני ארגונים ועבודת השדה הטיפולית. גילה שרבף, מנכ״ל ענבלים, מובילה בחברת ענבלים את שיקום נפגעי הנפש ונפגעות הטראומה המינית, ופיתחה מודלים לעבודה עם נפגעות טראומה מינית בקהילה. דנה קושניר, בוגרת קורס לטיפול בנפגעות טראומה מינית, פיתחה בענבלים מודלים לטיפול ולשיקום נפגעות טראומה מינית. הספר מתאר מודל שפותח בחברת ענבלים ומתמקד בשיקום נשים הסובלות מטראומה מינית כתוצאה מפגיעות מיניות שחוו בילדות. פגיעות מיניות שאירעו בילדות, ובעיקר אם נמשכו תקופה ארוכה, אירעו בילדות המוקדמת והפוגע היה בן משפחה — עלולות לגרום בבגרות לבעיות תפקודיות ונפשיות קשות ומורכבות ביותר, היכולות להחמיר ואף לסכן את חיי הנפגעות. הספר מציג בשבעה פרקים מודל הכולל עקרונות ארגוניים ושיקומיים, הנתמכים בספרות מקצועית תיאורטית ואמפירית, לצד דוגמאות מהשדה ליישום התערבויות מקצועיות אלו. כמו כן מובאים סיפורי חיים של הנפגעות המתארות בשפתן את תהליך השיקום.
חשמל באוויר
איריס רילוב
איריס רילוב היא פסיכולוגית קלינית, מתרגמת (תרגמה לאחרונה את ״המחווה הספונטנית: מבחר מכתביו של ד״ר ויניקוט"), משוררת וסופרת. פרסמה ספר סיפורים ושני ספרי שירה. ״חשמל באוויר״ הוא הרומן הראשון שלה. הרומן נחלק לשלושה חלקים: ״ברקים״, ״מגדלים״, ״העתיד״; הוא מתמקד בעולם הרגשי של נילי עם בן זוגה יונתן ואמא שלה ומסתיים בהתפרצות הקורונה.
מעבר למחיצה: חרדיות, כוח ופוליטיקה
ורדה מילבאואר, מינה צמח
ורדה מילבאואר, שהיתה מרצה בכירה במדעי ההתנהגות, המכללה האקדמית נתניה, ומינה צמח, מנהלת מדעית במכון המחקר ״מדגם״, ערכו ספר הכולל שמונה מאמרים בניסיון לחקור ולהבין את המורכבות החברתית־פוליטית של הנשים החרדיות — מה באמת קורה מעבר למחיצה המפרידה בין נשים לגברים בציבור החרדי. באסופת מאמרים זו מובאים ממצאים של חוקרים וחוקרות מתחומי המשפט ומדעי החברה, שניתחו אירועים בולטים ומגמות עכשוויות בציבור הנשים החרדיות כדי לברר את העמדות שלהן בנושאים חברתיים מהותיים, וכדי להבין איך הן תופסות את יחסי הכוחות בין נשים לגברים בציבור החרדי.